Hvordan skal neste kapittel i fortellingen om det nordnorske oljeeventyret se ut? Hvilke felt skal bygges ut, hvordan blir infrastrukturen, hvor mye skal investeres og hvor skal kapitalen komme fra? Svaret får man når industrien samles til et topptungt program på årets Nordområdekonferanse i Harstad.

Olje- og energiminister Tord Lien, Statoils sjef for Nord-Norge Hans Jacob Hegge, Gasscos visepresident Thor Otto Lohne og konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebank 1 Nord-Norge er noen av foredragsholderne når petroleumsindustrien møtes til rådslagning om nordnorsk sokkels framtid i Harstad 5. og 6. november.

– Kontrasten mellom den medieskapte krisen, og tallenes klare tale, har aldri vært større, sier Erling Holmefjord, daglig leder i Petro Media News, arrangørselskapet bak konferansen.

– Nesten daglig spås norsk og nordnorsk petroleumsindustri en snarlig død, mens virkeligheten ute på sokkelen er en helt annen: Vi har investeringer på rekordhøye nivåer, mens en milliard fat olje ligger i Hammerfestbassenget og venter på å bli bygget ut. Målet med konferansen er å få fakta på bordet, kartlegge hvor reell denne såkalte ”krisen” er, og få fram hvilke muligheter som ligger foran oss – både for operatører og for leverandører, sier Holmefjord.

Topptungt program
Til å tydeliggjøre budskapet, har Holmefjord, i samarbeid med Greater Stavanger, Kunnskapsparken Nord, Helgeland Regionråd og Petro Arctic, hentet inn de menneskene som i størst grad kan skissere et riktig bilde petroleumsframtiden i nord; et bilde basert på kunnskap og fakta, ikke myter og frykt.

– Olje- og energidepartementet innleder med perspektiver for olje og gassvirksomheten i nord, og det er Tord Lien selv som kommer, forteller Holmefjord.

– Videre vil det dominerende selskapet på norsk sokkel, Statoil, presentere hva de skal satse på og hvilke utbyggingsplaner de har, i et 10 -års perspektiv. Dette blir presentert av han selskapet har satt til å lede nevnte satsing, Nord-Norge-sjef Hans Jacob Hegge.

– Videre vil Gassco følge opp med hvordan de, etter den mest omfattende utredningen som noen gang er gjort av framtidig infrastruktur på nordnorsk sokkel, ser for seg det framtidige transportnettverket for gass i Barentshavet. Blir det rør knyttet til sør, eller vil de utvide Tog II på Melkøya? Dette vil Executive Vice President i Gassco, Thor Otto Lohne fortelle mer om. I tillegg har vi hentet inn Arvid Jensen, gründeren bak Bedriftskompetanse og styreleder i Petro Arctic, som vil si noe om hvilke industrielle muligheter som barentshavgassen skaper, og kan utfordre Gassco på de valgene man har gjort, så dette kan bli en svært så interessant seanse.

Senere i konferansen vil også Geert Greving fra International Gas Union komme og si noe om nordnorske gassmuligheter og gassleveranser til Europa.

Alta, Castberg og kostnader

På konferansen vil Petro Arctic presentere funnene fra sin årlige Petro Foresight –analyse, utarbeidet av Rystad Energy; vise noen scenarioer for hvordan fremtiden på nordnorsk sokkel kan se ut, og hvilke muligheter dette representerer for leverandører i hele landet.

Men konferansen vil også by på enda mer konkrete muligheter, kan Holmefjord fortelle.

– Som kjent gjorde Lundin i sitt Alta -prospekt et oljefunn på nivå med, og muligens større enn, det opprinnelige Skrugard -funnet. Mange tror og håper at dette kan bli startskuddet for en stor fellesutbygging for Alta, Gotha og Johan Castberg , hvilket både myndigheter og selskaper har vært positive til, sier Holmefjord.

– På konferansen kommer Lundin for å fortelle om sin portefølje i Barentshavet og selskapets planer framover, og på kort varsel har de sendt Geir Birger Larssen, geological advisor, for å fortelle om dette.

– Videre kommer Knut Harald Nygård, leder for Nordområdeinitiativet i Statoil, for å utdype om hvorledes industrien kan bidra til å løse oljeselskapenes utfordringer, og dermed bidra til å modne fram en utbyggingsløsning for Johan Castberg.

Dette siste temaet vil også Ernst&Young –partner Espen Norheim sneie innom, når han utfordrer på hvordan oljeservice og leverandørindustrien kan bidra med smarte og billige løsninger.

For komplett program, sjekk ut Nordområdekonferansens hjemmesider .

Forrige artikkelKrevende kvartal for PGS
Neste artikkelNye kjøreregler i Arktis

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR