Åslaug Hagas etterfølger som olje- og energiminister utnevnes fredag. Her er de heteste kandidatene.,Av: Atle Espen Helgesen

Statsminister Jens Stoltenberg sa på en pressekonferanse torsdag at Åslaug Hagas etterfølger vil bli utnevnt i statsråd i morgen. Han la til at olje- og energiministeren vil være fra Senterpartiet, slik det er avtalt i Soria Moria-erklæringen.

Petro.no ser nærmere på de heteste kandidatene:

Liv Signe Navarsete
(Foto: Senterpartiet)

Lars Peder Brekk
(Foto: Senterpartiet)

Lars Peder Brekk (f. 1955) fra Vikna i Nord-Trøndelag. Brekk er parlamentarisk leder og første nestleder i Senterpartiet. Han overtar dermed som midlertidig partileder inntil ekstraordinært landmøte og blir en del av regjeringens underutvalg.

Brekk var fiskeriminister i to måneder i år 2000 og ledet Stortingets Næringskomité fra 2005-2007.

Liv Signe Navarsete (f. 1958), samferdselsminister fra Sogn og Fjordane. Navarsete blir ofte nevnt som den neste partilederen. Hun kan muligens skifte departement for å komme i en mer framtredende politisk rolle.

Marit Arnstad (f. 1962) fra Stjørdal er på ny nevnt som aktuell olje- og energiminister, blant annet av NRKs kommentator Per Arne Bjerke. Arnstad har den nødvendige politiske tyngden, men har tidligere avvist å gjeninntre i rikspolitikken av familiære årsaker.

Marit Arnstad
(Foto: T. A. Isaksen/StatoilHydro)