BPs plan A for å redusere utslippene fra den lekkende oljebrønnen i Mexicogolfen, en stor kuppel som skal suge opp oljen fra brønnen, ble tettet igjen av hydrater.

Kuppelen, som heter en cofferdam, ble senket over et av lekkasjepunktene i helgen. Etter kort tid ble avsuget tettet igjen av hydrater, som litt enkelt fortalt er en type klebrige iskrystaller som dannes når hydrokarboner og vann møtes.

OLJEKATASTROFE: «Deepwater Horizon» sank
etter to dagers brann 22. april, og brønnen på
Macondo-funnet har siden det lekket 5.000 fat
olje i døgnet. (Foto: ROUGHNECKCITY)

BP hadde på forhånd sagt offentlig at hydrater kunne bli en utfordring med løsningen, men selskapet hadde i utgangspunktet forventet at hydratene skulle dannes i stigerøret som skal føre oljen opp i et skip. Planen var å pumpe MEG, en form for frysevæske, ned i stigerøret, i tillegg til å varme opp stigerøret.

– Det er flere måter å håndtere dette problemet på, blant annet ved å bruke varme eller metanolinjeksjon, sier Doug Suttles, operasjonsdirektør i BP, ifølge Upstream.

Selskapet regner med å bruke to døgn på å komme opp med en plan for å løse pluggen.

BP jobber også blant annet med en løsning hvor det pumpes hurtigstørkende sement ned i BOP-en.

BP jobber nå med å løse problemet, og jobber samtidig med å bore en avlastingsbrønn med riggen «Development Driller III». Denne brønnen er nå kommet halvveis fram mot målet, og BP sier ifølge Upstream at boringen ligger foran planen.

«Development Driller II», som også skal bore en avlastingsbrønn, er nå forventet å ankomme borestedet på onsdag. Da kan det bli borestart allerede til helgen.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR