Kjøpet av det amerikanske olje- og energiselskapet Spinnaker Exploration gjør Norsk Hydro til den tiende største lisensholder i Mexicogolfen. Prislappen er på 15,5 milliarder kroner.

NTB

– Dette er først og fremst en veldig viktig byggekloss for vår utforskning i Mexicogolfen. Dette er kanskje verdens mest spennende utforskningsområde på dypt vann, sier Hydro-direktør Kjetil Storbrække til NTB.

Natt til mandag signerte Hydro oppkjøpsavtalen med det amerikanske olje- og energiselskapet, og mandag morgen kunne en fornøyd konsernsjef Eivind Reiten presentere avtalen sammen med Storbrække.

– Dette er en svært viktig byggestein i vår strategi som i tillegg til fortsatt produksjonsvekst innebærer internasjonal ekspansjon, sa Reiten.

Betydelig vekst
Kjøpet vil føre til en betydelig vekst i Hydros internasjonale olje- og gassproduksjon. Norsk Hydro forventer at kjøpet vil gi en årlig internasjonal produksjonsvekst på 40 prosent i perioden 2005-2008.

Det er forventet at oppkjøpet vil ha en positiv inntjening og kontantstrøm fra dag en.
Spinnaker Exploration er et uavhengig Houston-basert energiselskap med virksomhet innenfor leting, utvikling og produksjon av olje og gass. Virksomheten foregår hovedsakelig i Mexicogolfen, men selskapet har også leteposisjoner i Nigeria.

Under presentasjonen mandag understreket Reiten og Storbrække at selskapet har en utmerket merittliste. Det har boret 176 letebrønner i Mexicogolfen, med en funnrate på 60 prosent.

Selskapet har i dag en produksjon på rundt 23.000 fat ekvivalenter per dag. Dette er ventet å øke til 50.000 fat innen 2008. Orkanen Katrina har hatt liten påvirkning på Spinnaker Explorations aktiviteter. Selskapets produksjon er nå på om lag 90 prosent av produksjonsnivå for orkanen inntraff.

– Vi ser spennende prospekter som vi kan lete og utforske etter på kort sikt. På lengre sikt er det betydelige arealer hvor vi søker å øke våre eierandeler framover, sier Storbrække til NTB.

Høy kompetanse
Det amerikanske selskapet har kun 80 ansatte. Deres fremragende kompetanse ble fremhevet under mandagens presentasjon. I tillegg har selskapet en omfattende seismisk database som dekker mesteparten av Mexicogolfen.

– Sammen med vårt team blir dette en svært kompetent organisasjon, sa Storbrække.
Kjøpet forventes gjennomført i slutten av året. Avtalen er godkjent av styrene i begge selskaper, men må godkjennes av amerikanske myndigheter og Spinnakers aksjonærer.

Uten å ville gå i detaljer medga Reiten at det har vært konkurranse om selskapet. Han har stor tro på at avtalen skal gå i boks i og med at selskapets klart største aksjonær med vel 20 prosent av aksjene er positiv til avtalen.

Hydro skal betale 65,50 dollar per aksje i Spinnaker. Den totale kjøpesummen er på 2,45 milliarder dollar. I tillegg vil Hydro overta selskapets gjeld på rundt 110 millioner dollar. (©NTB)

Forrige artikkelDe norske selskapene er favoritter hos russerne
Neste artikkelAmerikanske raffinerier utsetter vedlikehold

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR