Kronprins Haakon skal klippe snorer for to norske vannkraftverk under besøket sitt i Chile. Men de virkelig brennbare prosjektene, de som er utsatt på grunn av krangel mellom norske utbyggere og chilensk urbefolkning, får han ikke se., NTB

Tinguiririca Valley, Chile. Foto: SN Power

Under sitt besøk i Chile skal kronprins Haakon blant annet foreta en offisiell markering i forbindelse med sammenknytningen av to elver som er grunnlaget for første byggetrinn i et stort vannkraftprosjekt i regi av blant annet det norske selskapet SN Power. Dette eies av Statkraft og Norfund.

SN Power har vært kritisert for å frata mapuche-indianerne deres urfolksrettigheter i forbindelse med vannkraftutbygging i Chile.

Ulike prosjekter
– Men det anlegget kronprinsen skal besøke, har det aldri vært noen stridigheter rundt. Anlegget ligger i en trang dal uten særlig bebyggelse, vannet fra elvene føres inn til kraftverk i fjellet, og det blir ingen synlige demninger i naturen, sier Moe.

Han understreker at anlegget er sterkt støttet av chilenske myndigheter og av lokalbefolkningen i området, ikke minst fordi det vil gi både kraft og arbeidsplasser.

– Det prosjektet det har stått strid om, Trayenko-prosjektet, ligger 100 mil lenger sør i Chile. Her er det planlagt fire store anlegg, og tre av disse ligger i området som mapuchene holder til, forteller Moe.

Han opplyser at ett av prosjektene går greit, mens de tre andre er lagt på is i påvente av en avklaring mellom utbyggerne og urbefolkningen.

Skyteepisode
Tidligere i januar ble den chilenske direktøren for SN Powers virksomheter i Latin-Amerika, Mario Marchese, utsatt for en skuddepisode mens han satt i bilen på vei ut av et parkeringshus. Marchese ble ikke skadd i skytingen, men bilen ble truffet flere steder.

Ifølge ambassadør Moe er det ikke kommet fram noen sammenheng mellom skytingen og konflikten med mapuchene.

– Både lokalbefolkningen og mapuchenes organisasjoner har tatt sterk avstand fra skytingen, og ingen har stått fram og tatt ansvar for den, sier Moe.

Personen som skjøt er ikke pågrepet.

31. januar skal representanter for mapuchene ha møte den norske direktøren for SN Powers i Latin-Amerika, Nils Husby.

– Og SN Powers kommer ikke til å gjøre noe før alle partene er enige, sier Moe.

Strid om fiskeoppdrett
Kronprinsparet er også kritisert for at de skal besøke norskeide fiskeoppdrettsanlegg mens de er i Chile.

Kurt Oddekalv i Norges miljøvernforbund har i et åpent brev krevd at kronprinsparet avlyser hele reisen, og en LO-rapport viser at ikke alt står like bra til ved de norskeide oppdrettsanleggene i landet.

– Det er ingen tvil om at det har vært problemer, både i forhold til arbeidsmiljø og ikke minst sykdom på laksen, men det er ikke de norskeide selskapene som er verst i klassen her, sier Moe.

Han legger til at de norskeide selskapene Marine Harwest og Cermaq tvert imot har langt bedre arbeidsforhold enn mange av de øvrige bedriftene.

– Men det betyr ikke at det ikke er mulighet for forbedringer, sier ambassadør Pål Moe til NTB.

Forrige artikkelFærre har full pensjonsopptjening
Neste artikkelIran og Russland vil ha «gass-OPEC»

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR