BP og Devon Energy har blokkert amerikanske Anadarko Petroleum fra å selge sin andel i Kaskida til StatoilHydro. Selskapene vil heller dele andelen på 25 prosent mellom seg.

Talsmenn for de to selskapene sier at de benyttet seg av rettigheten til å si nei til salget. Operatør BP eier nå 73,3 prosent av prosjektet, mens Devon eier de resterende 26,67 prosentene.

– Vi varslet at partnerne hadde forkjøpsrett da vi inngikk avtalen med Anadarko, og dette viser at det også var andre enn oss som syns Kaskida er interessant. Men vi er veldig fornøyd med å ha blitt operatør på Peregrino, sier pressekontakt for internasjonal undersøkelse og produksjon i StatoilHydro, Kjersti Tvedt Morstøl, til Oilinfo.

1,8 milliarder dollar
Det var i begynnelsen av mars at StatoilHydro kom med nyheten om at selskapet skulle betale 1,8 milliarder dollar for 50 prosent i Peregrino-funnet i Brasil og 25 prosent i det betydelige dypvannsfunnet Kaskida-funnet i Mexicogulfen.

Brønnen ble i 2006 boret til et dyp på 32.500 fot, og operatør BP støtte den gang på et oljebærende sandlag på 800 fot. Konsernsjef for internasjonal undersøkelse og produksjon Mellbye ønsket ikke å kommentere hvor stort funnet kan være den gang, men Dow Jones spekulerer i et sted mellom 350 og 500 millioner fat.

– Nå skal det bores flere brønner i tiden som kommer, og vi kan nok ikke snakke om et utbyggingskonsept før om et par år. Én av utfordringene blir høyt trykk og høy temperatur. Trykket ligger for eksempel på 1600 bar, sammenlignet med Kristin hvor vi har 900 bar. Så dette er komplisert, sa Mellbye til Oilinfo i mars.

– Langsiktig syn på Mexicogulfen
Tvedt Morstøl vil ikke si hvor mye av prislappen på 1,8 milliarder dollar som var knyttet opp mot Kaskida-funnet. Hun er imidlertid klar på at dette ikke vil få noen følger for StatoilHydro sin satsning på dypt vann i Mexicogulfen.

– Vi har mer enn 400 lisenser på dypt vann, og har et langsiktig syn på Mexicogulfen – selv om denne muligheten nå forsvant, sier hun til Oilinfo.

På spørsmål om hvor lenge StatoilHydro har vært klar over at BP og Devon Energy ønsket å benytte seg av forkjøpsretten, svar hun at det har vært antydet en stund, men at nyheten først kommer nå.

BP borer for tiden en testbrønn på Kaskida med Transocean-boreskipet «Discoverer Spirit». Det sies ikke hvor mye selskapene måtte betale for Anadarkos andel i funnet, men John Christiansen, som er talsmann for amerikanerne, sier at prisen de mottar er den samme.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR