Vind og bølger har så langt satt en effektiv stopper for NOFOs planer om å slippe ut olje på vannet under årets øvelse på Frigg-feltet. Torsdag morgen faller avgjørelsen om det er mulig å i det minste gjennomføre deler av øvelsen.,Av Alf Inge Molde

– En del av bølgene har en høyde på 3,1 og 3,2 meter, men noen er også større. Dermed er det for mye til at vi kan sette ut lensene. I tillegg er vinden for sterk, sier direktør ved operativ avdeling i Norsk Oljevernforening for operatørselskaper (NOFO), Steinar Solvang, til Petro.no.

Olje på vann 2008 skulle egentlig begynne mandag denne uken, men ble på grunn av dårlig vær utsatt i 24 timer. Under en briefing med deltakerne i Kystverkets lokaler i Bergen tirsdag formiddag, gjorde øvingsleder Hans V. Jensen i NOFO det klart at øvelsen kom til å bli amputert.

Dette ble bekreftet av dårlig vær i Frigg-området i Nordsjøen onsdag morgen.

Utslippstillatelsen stiller strenge krav til bølger og vind, og NOFO kan ikke slippe ut oljen når bølgene overstiger en signifikant høye på tre meter og vinden er sterkere enn svak kuling.

Bedrer været seg, har NOFO utarbeidet en prioriteringsliste. Førsteprioritet har feltutprøving av et NOFO-system bestående av Transrec 150 og Ringlense NO-1200-R. Til å hente opp oljen har NOFO fått låne en frittflytende børsteskimmer av den finske produsenten Lamor.

Det andre systemet som har fått førsteprioritet, er NOFOs Ocean Buster – et oppsamlingssystem som er utviklet for å kunne forflyttes raskt, og som nå har blitt videreutviklet fra å bli håndtert fra to fartøyer til å bli et enbåtsystem.

Dispergering og testing av fjernmålingsutstyr har fått andreprioritet, mens trening for Kystvakten og overføring av oppsamlet olje til tankskip blir prioritert sist.

Årets øvelse inkluderer fartøyene ”Skandi Admiral”, ”Havila Troll”, ”KV Harstad”, ”Leik” og ”Boanes Hav”. I tillegg kommer flyet LN-SFT, et redningshelikopter fra Troll i forbindelse med dispergering, bøyelasteren ”Navion Norvegia” og satellitten ENVISAT & RADARSAT 1.

Steinar Solvang er forsiktig med å anslå hva øvelsen koster NOFO, men sier at det kan dreie seg om rundt én million kroner – ekskludert arbeidstimene NOFO har lagt ned i planlegging.
Petro.no er til stede på ”Havila Troll”.

Forrige artikkelDelelinjeløsning politisk mulig
Neste artikkelOljevernøvelsen i gang

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR