årets Increased Oil Recovery (IOR)-pris blir ikke delt ut, da Oljedirektoratet ikke fant noen verdige vinnere.

INGEN PRISUTDELING:Kjell Agnar Dragevik fra OD
fant ingen verdige vinnere av årets IOR-pris.
(foto:MAIKEN REE)

Under den 14. Feltreservoarkonferansen i Stavanger, onsdag, annonserte assisterende generaldirektør Kjell Agnar Dragevik at ingen kandidater vil motta prisen for økt utvinning (IOR) i 2008.

– Oljeproduksjonen på norsk sokkel på vei ned. Det er en stor utfordring å fylle tomrommet etter høydepunktet i 2003, hvor det ble produsert tre millioner fat per dag. Mot 2013 vil produksjonen falle videre ned mot 1, 5 millioner fat per dag. Vi vet at det er betydelige mengder olje og gass igjen på sokkelen, og vi må arbeide med å øke utvinningen og få disse mengdene opp. Nettopp derfor oppfordrer vi til økt uvinning ved å dele ut IOR-prisen for ekstra innsats innen området, sa Dragevik under konferansen.

Prisen deles ut til utvinningstillatelser, selskaper, prosjekter eller enkeltpersoner som har skapt merverdi på norsk sokkel gjennom nyskapende handlinger og planer knyttet til økt oljeutvinning.

Flere ble evaluert

SPENT FORSAMLNG:Det var muligens flere kandi-
dater for prisen tilstede i salen. Men ingen pris
ble delt ut. (foto:MAIKEN REE)

Flere kandidater ble evaluert som vinnere av prisen, men ingen møtte kriteriene.

– Vi ser at det har vært en mangel på vilje til å ta sjanser for å øke utvinningen. Kanskje dette har en sammenheng med fallet i oljeprisen, da det koster å ta sjanser for å øke utvinningen, sa Dragevik.

Utsatte beslutninger
Ifølge ODs tall ble hele 62 prosent av planlagte beslutninger ikke tatt i 2009, mens kun 38 ble besluttet. året før var det 54 prosent av planlagte beslutninger som ble lagt på is.

– Det er potensial for verdiskapning på norsk sokkel, men det krever viljestyrke, entusiasme og mot å løfte ideer fra laboratoriet til felt, noen ganger med bruk piloter. Vi ser at potensialet for framtidige IOR-prisvinnere er til stede, meddeler Dragevik.

I fjor vant Talisman IOR-prisen for mot og vilje til å skape verdier der andre har gitt opp. Særlig beslutningen for å gjenåpne Yme-feltet ble hedret.

Se hele listen over tidligere IOR-pris vinnere her.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR