Et uanmeldt tilsyn med Westcon i august viser at flere av verftets underleverandører bryter arbeidsmiljøloven. Mange arbeidere jobber for mye, tjener for lite og bor for dårlig.

Tips:

Klokken 21.30 tirsdag kveld sender NRK Brennpunkt dokumentaren «Verdifulle menn», som tar for seg forholdene knyttet til de 800 østeuropeerne som jobber med å ferdigstille riggen «Scarabeo 8» i ølen.

Kilde: NRK

Etter tilsynet med verftet Westcon i ølensvåg ga Arbeidstilsynet bedriften sju varsler om pålegg. I tillegg til å føre tilsyn med Westcon, ble også fire tilfeldige underleverandører plukket ut. Tilsyn med disse fire underleverandørene resulterte i åtte varsler om pålegg.

Påleggene dreier seg for det meste om brudd på arbeidstidsbestemmelser, avlønning og boforhold, skriver Stavanger Aftenblad.

– Westcon Yard har som hovedbedrift en såkalt påse-plikt for innleid personale. De plikter å sjekke ut at de ansatte som leies inn har lønns- og arbeidsvilkår som er i samsvar med norsk lov og avtaleverk. Her har ikke bedriften hatt et godt nok apparat til å følge opp sine underleverandører, sier distriktssekretær i Fellesforbundet, Morten Larsen, til avisen.

Fellesforbundet mener Westcon har bidratt til sosial dumping ved ikke å følge opp de som jobber for dem godt nok – og viser til et polsk bemanningsbyrå med hovedkontor i Gdansk. De polske arbeiderne skal ikke ha fått lønn som står i forhold til norsk lov og avtaleverk fordi de blir trukket for reise, kost og losji av lønnen. De skal heller ikke ha mottatt pendlertillegg de er berettiget til, skriver avisen.

Gunnlaug Habbestad, personalsjef i Westcon, innrømmer overfor avisen at det er utfordrende å føre kontroll med alle underleverandørene. Per i dag er det rundt 40 underleverandører inne på verftet, hvorav halvparten av selskapene bruker østeuropeisk arbeidskraft. Hun er imidlertid ikke enig i at det er snakk om sosial dumping.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR