Forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet blir slik regjeringen ønsker. Innstillingen fra Stortingets energi- og miljøkomité, som kom torsdag, byr ikke på noen overraskelser.

NTB

Dermed er det klart for foreløpig vern av området utenfor Lofoten og Vesterålen mot oljevirksomhet. Det åpnes samtidig for virksomhet i Barentshavet. Hele planen vil bli vurdert på nytt i 2010.

I stortingsdebatten neste torsdag vil opposisjonen særlig rette skytset mot Sosialistisk Venstreparti. Kristelig Folkeparti og Venstre beskylder SV for miljøsvik. Frp mener at SV ikke har klart å få til mer enn symbolske og kortsiktige seire, og at partiet er brukt som en brikke av Arbeiderpartiet.

Bred enighet
– Bortsett fra at noen ønsker en sterkere utredning om Vesterålen og Lofoten, og ønsker om petroleumsfrie soner, er det enighet om det meste, sier saksordfører Tore Nordtun (Ap) til NTB.

Han sier at det ikke er flertall for noen av de forslagene som blir lagt fram fra opposisjonspartiene.

Opposisjonen spriker også kraftig. Kristelig Folkeparti og Venstre mener forliket mellom regjeringspartiene tar for lite hensyn til miljøet, mens Fremskrittspartiet går inn for en mer aktiv oljevirksomhet.

KrF og V beklager
KrF og Venstre beklager at regjeringspartiene ikke ønsket å sikre et bredest mulig flertall om det de kaller en balansert forvaltningsplan. De to partiene ønsker en plan som kombinerer åpning av noen områder for oljevirksomhet og samtidig sikrer at området utenfor Lofoten og Vesterålen får status som petroleumsfri sone.

– Det er derfor beklagelig at områder som er satt på vent i denne stortingsperioden, skal vurderes på ny i 2010. Dette gjør at kampen om disse områdene allerede er i gang, mener KrF og Venstre.

De to partiene er særlig skuffet over Sosialistisk Venstreparti som blir beskyldt for å velge regjeringsmakt framfor viktige miljøspørsmål.

Omkamp
Frp mener at planen bare er en utsettelse, og at det bare er snakk om å vente noen år før det blir oljeboring også utenfor Lofoten og Vesterålen.

Miljøvernorganisasjonene varsler hard kamp mot det som Stortinget vil vedta neste torsdag.

– Regjeringen inviterer med dette til stadige omkamper om de sårbare områdene, sa lederen i Norges Naturvernforbund Lars Haltbrekken da planen ble lagt fram. Han satte sin lit til at KrF og Venstre skulle klare å sikre flertall for utvidet vern.

Bellona lover at kampen for varig vern og omkamper mot enhver leteboring og utbygging i Barentshavet vil fortsette.

Forrige artikkelTegner skremselsscenario av oljeprisen
Neste artikkelNy lov skal bedre sikkerheten til sjøs

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR