Som en offisiell protest mot sørkoreanske selskapers intensjoner om å inngå olje- og gassavtaler med de kurdiske selvstyremyndighetene, har Irak stanset all oljeeksport til Sør-Korea.

Det blir meddelt av irakiske myndigheter denne uken. Vanligvis eksporterer Irak i overkant av 90.000 fat olje per dag til det ellers så oljefattige Sør-Korea. Denne oljen mottas av Sør-Koreas største prosesseringsselskap, SK Energy, melder Channel News Asia.

SK Energy har den siste tiden vært i direkte forhandlinger med de autonome myndighetene i Kurdistan om olje- og gassrettigheter, noe som ikke har falt i god Baghdad-jord. SK Energy vil utforske det gigantiske Bazian-feltet, som kan inneholde opptil 500 millioner fat olje.

De sentrale myndighetene i Irak og myndighetene i Kurdistan har den siste tiden kranglet heftig om hvem som får lov til å inngå avtaler med utenlandske selskaper. Baghdad krever mer sentralisert kontroll, mens kurderne vil ha mer selvstyre. Ennå er ikke en ny nasjonal oljelov på plass.

SK Energy sier de nå er i «intense forhandlinger» for å få åpnet kranene igjen.

Sør-Korea har svært lite olje og gass selv, men importen fra Irak utgjorde bare tre prosent av totalen i 2007. Faller det bort, må koreanerne ut på spotmarkedet, noe som er mer kostbart.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR