Storbritannia sier Iran virker fast bestemt på å utvikle atomvåpen, og Frankrike tar til orde for strengere sanksjoner mot landet. Iran avviser å stanse sin anrikning av uran.

NTB

Onsdag utløp fristen verdenssamfunnet hadde gitt regjeringen i Teheran for å avslutte anrikningsarbeidet. Men den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad viste seg igjen ubøyelig og sa at landet ønsker å skaffe seg kjernefysisk teknologi så raskt som mulig.

– Å anskaffe atomkraft er svært viktig for framskrittet og utviklingen av landet, sa Ahmadinejad på et folkemøte.

Iranerne har hele tiden hevdet at denne teknologien bare skal brukes til å lage atomkraft, mens Vesten med USA i spissen frykter at landet vil utvikle atomvåpen.

– Motstridende uttalelser
Den britiske statsministeren Tony Blair hevdet onsdag at signalene fra Iran er blandede.
– Uttalelsene som kommer fra Teheran, er motstridende. Men som ordene fra Det internasjonale atomenergibyråets leder Mohamed ElBaradei antyder, ser det ikke ut til at iranerne har gitt opp sine ambisjoner om å skaffe seg atomvåpen, framholdt Blair i Underhuset i London.

Frankrike har stått for en mindre konfronterende linje i striden med Iran, men onsdag sa utenriksminister Philippe Douste-Blazy at han ønsker en tøffere FN-resolusjon mot Iran enn den som ble vedtatt i desember. Da ble det innført begrensede sanksjoner mot landet.

– Det er bare på den måten et samlet og resolutt internasjonalt samfunn kan bidra til en reell debatt i Iran om president Ahmadinejads politikk, sa han under en pressekonferanse etter et møte med sin russiske kollega Sergej Lavrov.

Israels statsminister Ehud Olmert ba også verdenssamfunnet skjerpe straffetiltakene mot Iran.

Tilbyr forhandlinger
USAs utenriksminister Condoleezza Rice konstaterte at Iran ikke har etterkommet kravene fra FNs sikkerhetsråd. Hun gjentok USAs tilbud om forhandlinger og løftet om å hjelpe landet med å utvikle et sivilt kjernekraftprogram dersom Iran stanser anrikningen.

– Jeg vil understreke at den beste veien videre er at Iran stanser anrikningen av uran og gjenvinningsprosessene, slik at vi kan vende tilbake til forhandlinger. Det er hensikten med å legge press på det iranske regimet, sa hun.

Trappet opp
IAEA har gransket det iranske atomprogrammet i tre år, uten å kunne bekrefte eller avkrefte om Iran har fredelige hensikter med programmet. Byrået vil torsdag trolig gi FNs sikkerhetsråd en orientering der det heter at Iran snarere har trappet opp virksomheten, i stedet for å stanse den, slik Rådet krever.

ElBaradei har bedt begge parter om å ta en gjensidig «timeout»: Iran burde stanse anrikningen av uran i stedet for å trappe den opp, mens omverdenen bør oppheve sanksjonene mot landet. Dette kan legge til rette for samtaler, mener IAEA-sjefen. ElBaradei sa for øvrig at Iran er fire til åtte år unna å kunne bygge en atombombe, dersom det er det landet ønsker.

Forrige artikkelHaga taus om Kårstø-rensing
Neste artikkelStavanger våger ikke stole helt på Enoksen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR