Irans president Mahmoud Ahmadinejad lover å ta nye vestlige utspill i striden om landets atomprogram opp til nøye vurdering. Samtidig sår han igjen tvil om Holocaust.

NTB

Etter samtaler med Kinas president Hu Jintao i Shanghai fredag sa Ahmadinejad at et svar på de nye utspillene kan ventes «når tiden er inne til det». Men han tilføyde at tilbudet om motytelser for en stans i Irans anrikning av uran er et skritt i riktig retning.
– Vi forsøker ikke å skaffe oss atomvåpen, understreket den iranske presidenten.

– Men vi godtar heller ikke å la oss presse av andre land, sa Ahmadinejad med henvisning til vestlige krav om at urananrikningen må stanses umiddelbart.

Holocaust-tvil
Tonen i hans uttalelser om atomstriden var ifølge diplomater forholdsvis forsonlig. Men samtidig gjentok Ahmadinejad at han tviler på om nazistenes jødeutryddelser virkelig har funnet sted, en tvil som har vakt forferdelse i Vesten.

– Historiske begivenheter bør tas opp til ny gransking av uavhengige og upartiske krefter, sa han på en pressekonferanse i Shanghai fredag. Han påpekte også at USA er det eneste landet som noensinne har brukt atomvåpen mot andre, og ba amerikanerne passe munnen sin.

– Tenk over at Hiroshima ligger bare noen få hundre kilometer herfra, sa Mahmoud Ahmadinejad. De japanske byene Hiroshima og Nagasaki ble i 1945 rammet av verdenshistoriens første og hittil eneste atomangrep.

Shanghai-møtet
Ahmadinejad har denne uken deltatt på et møte i Shanghais Samarbeidsorganisasjon SCO i Kinas største by. SCO består av seks land som til sammen har nesten 1,5 milliarder innbyggere – rundt en firedel av jordas befolkning.

Shanghai-klubben ble dannet i 2001. Kina, Kasakhstan, Kirgisistan, Russland, Tadsjikistan og Usbekistan er fullverdige medlemmer av organisasjonen, mens India, Iran, Mongolia og Pakistan har status som observatører.

Flere av lederne som deltok på møtene i Shanghai torsdag og fredag, kom med klart USA-kritiske uttalelser. Ikke uventet gikk Mahmoud Ahmadinejad lengst, med sine utfall mot det han kalte «tyranniske stormakter».

Forrige artikkelHøy oljepris gir Danmark rekordinntekt
Neste artikkelByggestart for dommedagslager på Svalbard

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR