En gruppe stater med Iran og Russland i spissen arbeider med planer om en formell samarbeidsorganisasjon for gasseksporterende land. Organisasjonen skal bli et «naturgassens OPEC», skriver en russisk avis.

NTB

Planene om gassutgaven av organisasjonen av oljeeksporterende land skal legges fram for godkjenning på det sjuende årsmøtet i det løsere forumet for slike land i Moskva i juni, skrev forretningsavisen Kommersant torsdag. Avisen viste til ikke navngitte russiske kilder.

Ifølge Kommersant vil den nye gassorganisasjonen trolig møte sterk motvilje fra EU og USA. Amerikansk og europeisk motstand kan føre til at et «Gass-OPEC» ikke får den innflytelsen medlemslandene ønsker seg, het det i artikkelen.

Russland har de største og Iran de nest største påviste naturgassressursene i verden. De to landene ønsker seg en internasjonal organisasjon som kan samordne gasspriser og ta seg av andre spørsmål av felles interesse.

Dagens forum for gasseksporterende land har ingen sentral organisasjonsstruktur og kan ikke regnes som noen tung internasjonal aktør, framholdt Kommersant torsdag. Ideen om et «gass-OPEC» ble første gang lansert av Iran i fjor.

Forrige artikkelEU-kommisjonen vedtar omfattende klimaplan
Neste artikkelFortsatt oppgang på børsene i Asia

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR