Iran tilbyr et oljetørst Kina utstrakt energipolitisk samarbeid. Iranerne ønsker seg venner som kan støtte dem i striden med vestlige land om anrikning av uran.

NTB

Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad inviterte kineserne til samarbeid da han torsdag deltok på et toppmøte i Shanghai-klubben, en samarbeidsorganisasjon der Iran har status som observatør. Toppmøtet drøftet sikkerhet, finanser og kamp mot narkotika.

– Vi ønsker at denne organisasjonen skal vokse seg sterk og bli en innflytelsesrik gruppe i internasjonal politikk, økonomi og handel. Den skal demme opp for trusler og ulovlig maktbruk fra ulike land, sa Ahmadinejad i sin tale.

Irritasjon?
Han talte til utsendinger fra Shanghai-klubbens seks medlemsland, Russland, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Usbekistan og Kina. Diplomater tror Ahmadinejads tale vil skape stor irritasjon i USA og blant amerikanernes europeiske allierte.

USA og vesteuropeiske land har lenge forsøkt å få iranerne til å stanse sin anrikning av uran, som de mener er ledd i utvikling av atomvåpen. Iranerne sier de bare er ute etter å skaffe seg drivstoff til bruk i atomkraftverk.

Mahmoud Ahmadinejad tilbød seg torsdag å være vert for et møte der energiministrene fra Shanghai-klubben kan drøfte oljeleting, utvinning og transport. Iran er i dag den tredje største leverandøren av råolje til Kina.

Skanse
Kina betrakter ifølge nyhetsbyrået Reuters Shanghai-klubben som et redskap til å påvirke utviklingen i den muslimske regionen langs den kinesiske vestgrensen. Kineserne ser på dette samarbeidet som en skanse mot terrorisme og religiøs ekstremisme.

USA er mektig irritert over at iranerne ble invitert til Shanghai.
– På meg virker det ytterst merkelig at en av verdens ledende terroriststater blir innbudt til en organisasjon som sier den vil bekjempe terrorismen, har forsvarsminister Donald Rumsfeld sagt.

Verken Kinas president Hu Jintao eller hans russiske kollega Vladimir Putin nevnte Iran i sine åpningsinnlegg i Shanghai torsdag. Hu skulle møte Mahmoud Ahmadinejad senere samme dag, mens Putin skal treffe den iranske statssjefen fredag.

Forrige artikkelSV beskyldes for miljøsvik
Neste artikkelTining av permafrosten forsterker klimaendring

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR