Iran, verdens fjerde største oljeprodusent, truer med å stoppe oljeeksporten hvis spørsmålet om Irans atomprogram oversendes FNs sikkerhetsråd.,Iran sier at landets atomprogram utelukkende har fredelige hensikter og bare tar sikte på å produsere energi. Men Iran har ikke overbevist verken EU eller USA om at dette er den fulle og hele sannhet.

Forrige uke vedtok Det internasjonale atomenergibyrået IAEA å overlate spørsmålet om Irans atomprogram til Sikkerhetsrådet.

Stoppe salg
– Hvis Irans sak blir sendt til Sikkerhetsrådet, kan vi svare på flere måter, for eksempel ved å holde tilbake oljesalget eller ved å begrense inspeksjonene ved våre kjernefysiske anlegg, sier Irans president Mahmoud Ahmadinejad i et intervju med den engelskspråklige avisen Khaleej Times som utgis i De forente arabiske emirater.

Ahmadinejad spesifiserte ikke hva han mente. Olje står får rundt 80 prosent av Irans eksportinntekter. Presidenten sa også at Iran har vært svært samarbeidsvillig overfor IAEA.

– Vi har hatt 1.200 arbeidsdager med inspeksjoner og overvåkingskameraer er satt opp over alt i våre anlegg, tilføyde han.

Ahmadinejad gjentok sitt synspunkt om at Iran har rett til å bruke landets atomanlegg til å produsere energi for fredelige formål. Samtidig forsikret han om at det ikke ville være aktuelt å bruke anleggene til å utvikle atomvåpen.

Motstå USA
– Jeg oppfordrer FN til ikke å bøye seg for amerikansk press, sier Ahmadinejad i intervjuet.

– Vi forstår og vi vet at deres (vestmaktenes) intensjoner er dårlige. Alle våre aktiviteter har vært åpne for IAEA. Vi har klargjort mange ganger at på grunn av våre kulturelle og religiøse holdninger er vi motstandere av å lage og bruke atomvåpen.

Kan presse
Analytikere og observatører har spådd at Iran vil kunne bruke sin oljemakt til å presse land som kan tenkes å støtte at saken tas opp i Sikkerhetsrådet. Iran er en tungvekter i OPEC og pumper daglig opp 4 millioner fat olje.

Iran rettet umiddelbart etter vedtaket i IAEA i forrige uke kritikk mot India for å ha støttet vedtaket om å oversende saken til FN-organet og antydet at det kunne få konsekvenser for en nylig inngått avtale om gassleveranser.

President Ahmadinejads advarsler er den siste av flere. Torsdag sa Iran at landet vil gjenoppta anriking av uran og ikke lenger tillate uannonserte inspeksjoner fra IAEAs inspektører.

Ingen produksjon ennå
Iran har gjenopptatt arbeid som er nødvendig for produksjon av anriket uran, men har ennå ikke igangsatt selve produksjonen i de underjordiske anleggene nær byen Natanz.

USA sier Iran vil bruke anriket uran til å produsere atomvåpen, og avviser Irans energi-argument med at det oljerike landet ikke trenger atomkraft.

Styret i IAEA skal møtes igjen i november for å diskutere Iran. (©NTB)

Forrige artikkelRekordhøy interesse for modne områder på norsk sokkel
Neste artikkelStatoil sikrer riggkapasitet for Tampen

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR