Helårsisen i Arktis ble redusert med 14 prosent fra 2004 til 2005, viser amerikanske satellittmålinger.

NTB

(Illustrasjon: Olje-
direktoratet)

Satellittmålinger fra det amerikanske romforskningsinstituttet NASA har registrert reduksjoner i isdekket i Arktis helt siden 1970-tallet. Det nye nå er at de også har registrert reduksjoner om vinteren.

– Klimaendringene er blitt tydelige i Arktis, sier Josefino Comiso ved NASAs Goddardsenter utenfor Washington. Comiso karakteriserer vinteroppvarmingen som et viktig signal.

Mens sommerisdekket i Arktis har blitt kraftig redusert de siste årene, har helårsisen har vært relativt stabil, med en reduksjon på 1,5 til 2 prosent i tiåret. Men i 2005 og 2006 har helårsisen vært 6 prosent under gjennomsnittet for de siste 26 årene.

Is reflekterer solstråler og dermed varme. Når isdekket reduseres, blir mer av varmen absorbert. Dermed forsterkes smeltingen.

Satellittbilder tatt denne uka viste et stort hull i isen nord for Alaska, større enn Hedmark fylke. Et slikt hull har ikke blitt registrert før i dette området.

– Det er ikke for sent å redde Arktis, men det krever at vi begynner å redusere utslippene av klimagasser det nærmeste tiåret, sier James Hansen, leder for NASAs Goddardinstitutt for romstudier.

Hansen er betraktet som den fremste blant klimaforskerne i USA. Han er kommet på kant med Bush-administrasjonen, som han hevder har sensurert bort hans og andre klimaforskeres konklusjoner fra offentlige rapporter.

– Vi har en åpning dersom vi gjør noe i løpet av det nærmeste tiåret. Om vi ikke bruker denne åpningen, vil vi få en klimaendring som skaper en annen verden, sier James Hansen.

Forrige artikkelSeadrill får milliardkontrakter fra Chevron
Neste artikkelStrømstøtte kan stoppes av EØS

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR