Framtiden i våre hender jubler over at åtte nye selskaper er utelukket fra oljefondet fordi de produserer sentrale komponenter til klasevåpen.

NTB

To av selskapene, Alliant Techsystems og General Dynamics, er blant dem som Finansdepartementet tidligere i uka fikk kritikk for å ha investert i.

Petroleumsfondets etiske råd anbefalte i juni at de åtte selskapene skulle utelukkes, men offentliggjøringen av dette skjer først etter at nedsalget er gjennomført. Nedsalget ble avsluttet 31. august.

De åtte selskapene er Alliant Techsystems Inc, European Aeronautic Defence and Space Company, General Dynamics Corporation, L3 Communications Holdings Inc, Lockheed Martin Corp, Raytheon Co og Thales SA.

Kritikk
Tidligere i uka karakteriserte SVs nestleder Øystein Djupedal det som «en skandale av dimensjoner» at oljefondet hadde investert i tre amerikanske selskaper som utvikler landminer.

Selskapene det dreier seg er Textron Inc., i tillegg til Alliant Techsystems og General Dynamics. Nå viser det seg at fondets etiske råd allerede hadde anbefalt å utelukke de to sistnevnte selskapene.

Finansminister Per-Kristian Foss (H) sa tirsdag at han også har bedt det etiske rådet om å vurdere det tredje selskapet.

Klasebomber
Petroleumsfondets etiske råd ba før utelukkelsen selskapene om å klargjøre hvorvidt de produserer våpen som kan karakteriseres som klasevåpen. Fire selskaper har bekreftet dette. De andre selskapene har ikke besvart henvendelsen.

– Dette er en jubeldag for alle som har vært involvert i kampen for de etiske retningslinjene, sier Hermstad.

Han mener etikkrådet har gjort en solid jobb med å gå gjennom selskapene, og føler seg rimelig trygg på at fondet nå er renset for klasebomber.

Han peker også på at finansministeren har valgt å følge rådets tilråding til punkt og prikke, og at dette viser at de etiske retningslinjene nå er blitt en naturlig del av forvaltningen av oljefondet.

– Likevel er det viktig at Foss nå viser handlekraft i forhold til å selge seg ut av Textron, sier Hermstad. (©NTB)

Flere artikler i saken

Forrige artikkelNy boreteknikk øker utvinningen
Neste artikkelBrønnrammene på plass på Ormen Lange

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR