India og Kina er enige om å gjenåpne fjellpasset Nathu-la i Himalaya. Passet er en del av Silkeveien, den legendariske gamle handelsruten som forbandt Kina med India, det vestlige Asia og Europa.

NTB

Passet åpnes først og fremst for å styrke grensehandelen og dermed få områder på begge sider av grensen ut av isolasjon, sa en kinesisk talsmann mandag. Den offisielle åpningen vil finne sted 6. juli, meldte nyhetsbyrået Xinhua.

Nathu-la ble stengt etter den kinesisk-indiske grensekrigen i Himalaya i 1962. Men i 2003 avla Indias daværende statsminister Atal Behari Vaypajee et historisk besøk i Beijing, der de to landene ble enige om å gjenåpne passet.

Isolasjon
– Gjenåpningen av grensen vil bidra til å gjøre slutt på den økonomiske isolasjonen i disse områdene. Den vil spille en nøkkelrolle i utviklingen mot markedsøkonomi her, sier nestlederen for den regionale regjeringen i Tibet Hao Pang.

– Den vil også danne grunnlag for en større handelsforbindelse mellom Kina og Sør-Asia, tilføyde han. Den tibetanske eksilregjeringens talsmann Thubten Sampel sa han håper dette vil gjøre det lettere for folk i Tibet å besøke slektninger i India, og omvendt.

Kina invaderte Tibet i 1950 og annekterte landet året etter. Kineserne er i ferd med å fullføre en ny jernbane som skal forbinde Xining i Qinghai-provinsen med den tibetanske hovedstaden Lhasa og frakte store mengder malm så vel som reisende, men prosjektet har møtt sterk kritikk fra miljøvernere.

Vekst
Samhandelen mellom Kina og India vokste i 2005 med hele 37,5 prosent i forhold til året før, og kom opp i et beløp tilsvarende 116,6 milliarder kroner. Gjenåpningen av veien gjennom Nathu-la kan føre til økt utførsel av levende storfe og jernmalm fra India, og av ull, krydder og elektriske apparater fra Kina.

Gjenåpningen er blitt politisk mulig etter at Kina har anerkjent det tidligere selvstendige kongedømmet Sikkim som en del av India. De regionale myndighetene i Sikkim vil gjerne ha en ny hovedvei fra Nathu-la til det vestlige India som kan styrke samhandelen med Kina enda mer, men sentralregjeringen i New Delhi har ennå ikke sagt ja til dette.

Flere grensespørsmål gjenstår å løse før India og Kina har fått ordnet opp i alle slike saker. India hevder at kineserne okkuperer 38.000 kvadratkilometer indisk område, mens Kina gjør krav på områder i delstaten Arunachal Pradehsh lengst nordøst i India.

Forrige artikkelStatoil størst i Norden
Neste artikkelNorsk oljeekspertise til Sudan

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR