I et land som Ghana har kineserne lagt ghanesernes gamle handelspartnere India og Storbritannia bak seg, og nå er statsminister Wen Jiabao på ny sjarmoffensiv.

NTB

Wen dro lørdag ut på en rundreise der han skal besøke Egypt, Kongo, Angola, Sør-Afrika, Tanzania og Uganda, meldte det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. Med seg i sitt store følge har han blant annet utenriksminister Li Zhaoxing og handelsminister Bo Xilai.

Størrelsen på og den politiske tyngden i delegasjonen viser at kineserne mener alvor, sier diplomater. Wen skal ikke bare sørge for at strømmen av olje fra Afrika til det energisultne Kina fortsetter, men skaffe avtaler om en lang rekke andre kjøp.

Plasserer penger
Kineserne kjøper kobber fra Kongo, tømmer fra Liberia og mange andre typer råvarer fra andre afrikanske land. Men kineserne plasserer også penger, og i fjor sto de for 10,6 prosent av de utenlandske investeringene i Ghana.

Det var riktignok litt mindre enn India, som noterte seg for 10,9 prosent, men foran den gamle kolonimakten Storbritannias 9,9 prosent. Og i løpet av de tre første månedene av 2006 har kineserne gått forbi inderne, viser tall fra ghanesiske myndigheter.
– Vi har blinket oss ut Ghana fordi landet har nytt godt av stabile politiske forhold over lang tid, sier den kinesiske skoprodusenten Lin Chen. Han leder en bedrift som nettopp har etablert seg i det vestafrikanske landet.

Egyptisk jubileum
Wen Jiabao innleder sin rundreise i Egypt, det første landet som opprettet diplomatiske forbindelser med Folkerepublikken Kina. De to landene markerer 50-årsjubileet for denne begivenheten, og ventes å undertegne ti tosidige samarbeidsavtaler mens Wen er på besøk.

Mange diplomater og økonomer er mer interesserte i Wens besøk i Angola, som nest etter Nigeria er den største oljeprodusenten i Afrika sør for Sahara. Men kinesiske talsmenn understreker at Afrika-reisen dreier seg om mer enn olje.

Kina er verdens største utviklingsland, mens Afrika har verdens største konsentrasjon av slike land på ett kontinent. Derfor har afrikanerne og kineserne mange felles interesser, påpeker Chu Shunchang som leder det kinesisk-afrikanske næringslivsrådet.

Forrige artikkelByggestart for dommedagslager på Svalbard
Neste artikkelNokia og Siemens i nettverk-samarbeid

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR