Flere medier rapporterer nå at kinesiske CNOOC, landets største offshore oljeselskap, er i samtaler med StatoilHydro om å kjøpe flere av selskapets lisenser i Mexicogulfen.

Ifølge The New York Times er de to selskapene i avsluttende forhandlinger om en avtale for 20 av StatoilHydros 451 lisenser i Mexicogulfen. Hvis avtalen går igjennom, er det første gang kineserne sikrer seg lisenser i USA, og det vil ha stor symbolverdi.

– Ved å dyppe tåa i vannet her ser de om det er politisk trygt å entre våre farvann, sier Larry Goldstein, direktør i Energy Policy Research Foundation, til New York Times. Goldstein minner også om problemene som oppstod for fire år siden, da CNOOC prøvde å kjøpe opp amerikanske Unocal. Handelen falt i fisk etter press fra den amerikanske kongressen, hvor argumenter om nasjonal sikkerhet preget diskusjonen.

Verken StatoilHydro eller CNOOC vil kommentere saken, men ifølge Reuters sa oljeselskapet Devon i forrige uke at kinesiske selskaper hadde vært i kontakt med Devon og vist interesse for lisenser som Devon bød på, med tanke på samarbeidsprosjekter.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR