Fem tusen tonn farlige kjemikalier og kraftig regn øker faremomentene for folk i de jordskjelvrammede områdene nær en av de store jordskjelvsjøene som er dannet.,NTB

Som en illustrasjon til den ekstreme nødssituasjonen har Kinas finansdepartement skaffet til veie ytterligere 1 milliard yuan, tilsvarende 800 millioner kroner, som skal brukes til å betale ny hjelpeinnsats.

Rundt 5.000 tonn kjemikalier ligger fast på forskjellige steder langs elveløpet som er dannet nedenfor Tangjiashan-sjøen, som er blitt dannet av jordskjelvet som rammet området 12. mai.

Rundt 150.000 mennesker er allerede evakuert fra det truede området, og nå må også mengdene med kjemikalier flyttes for å redusere forurensingsfaren, skriver avisen Beijing Nytt torsdag.

Kraftig regnvær hindrer arbeidet for 600 soldater som er satt inn for å åpne et kontrollert utløp fra den gigantiske innsjøen. Helikoptre som skulle settes inn i arbeidet, har ikke kunnet ta av. Rundt 1.000 soldater tar seg fram til fots med over 10 tonn diesel til bulldosere som allerede er på plass i området.

Alexander Densmore, en seismolog ved Durham-universitetet i Storbritannia, sier til nyhetsbyrået Reuters at et demningsbrudd vil komme plutselig og uten forvarsel.

– Det er et meget reelt problem. Disse jordrasene utgjør en svært stor risiko i disse fjellområdene, og i de trange dalene skal det ikke mye til for å skape en fullstendig blokade.
Rundt 14.000 barn og unge er uten skoleplass etter jordskjelvet, og myndighetene forsøker nå å presse naboområder til å ta imot elever fra Wenchuan fylke, jordskjelvets episenter.

Forrige artikkelUenig om oljeprognosene
Neste artikkelNorsk skip fraktet fosfat fra okkupert Vest-Sahara

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR