Polske PGNiG har i det stille bygget seg opp som en betydelig aktør på det norske olje- og gassmarkedet.

Selskapet kjøpte seg inn på norsk sokkel ved å overta ExxonMobils andel i Skarv-utbyggingen i 2007. I 2014 kjøpte PGNiG seg inn i feltene Morvin, Vilje, Vale og Gina Krog i en avtale med Total verdt nærmere to milliarder kroner.

Og i forrige uke ble det klart at selskapet kjøper seg inn i Aker BPs Storklakken-utbygging.

– Vi kjenner Aker BP som en offensiv og profesjonell operatør og har tillit til at de vil gjennomføre dette prosjektet på en god måte. Storklakken er et relativt lite funn, men når det enkelt kan bygges ut via Vilje og Alvheim FPSO, så er det likevel god økonomi i utbyggingen, sier konsernsjef Marek Woszczyk i PGNiG Upstream Norway til petro.no.

PGNiG, som er en forkortelse for Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo SA, er Polens største naturgasselskap med aktivitet i hele verdikjeden, fra leting og produksjon til distribusjon til privatkunder. Selskapet er delprivatisert, og den polske staten eier fortsatt 71,88 prosent.

Varsler nye kjøp
Den norske virksomheten har altså et solid morselskap i ryggen og ønsker nå å utnytte en sterk finansiell posisjon til å vokse ytterligere på norsk sokkel.

– Ambisjonen er å øke den årlige gassproduksjonen fra Norge fra 0,6-0,7 til 2,5 milliarder standard kubikkmeter innen 2022. Veksten skal hovedsakelig skje gjennom kjøp av eiendeler, sier Maciej Zwierzchowski, som leder forretningsutviklingen for den norske delen av selskapet.

– Hvilke felter og funn vil være interessante for dere?
– I motsetning til de fleste andre selskapene på sokkelen, så er gass vår førsteprioritet. Vi er også interessert i oljeprosjekter dersom det er god butikk, men primært ser vi etter gass. Vi har ambisjoner om å bli en driftsoperatør på lengre sikt, men i den fasen vi er i nå, er det også mest nærliggende å se på partneropererte felter.

Gassrørledning til Polen
For selskapet har en større plan enn bare å tjene penger på å produsere norsk olje og gass.

– Tilstedeværelsen vår i Norge har hele tiden vært motivert av å sikre Polen et alternativ til gassen som kommer fra øst. Vi jobber for å få på plass en rørledning som kan ta norsk gass via Danmark og til det polske markedet. Dette vil øke forsyningssikkerheten til Polen, sier Woszczyk.

– I tillegg vil norsk gass få tilgang til et nytt gassmarked og langsiktige leverandøravtaler, noe som vil være viktig i en tid der prisene og markedsandelene er under press av LNG, sier Zwierzchowski.

Forrige artikkelStatoil kutter 350 årsverk
Neste artikkelAker Solutions kjøper Reinertsen for 212,5 millioner kroner

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR