Allerede på den første møtedagen i Stortingets vårsesjon onsdag møtes partene i klimaforhandlingene til et nytt møte.

NTB

De parlamentariske lederne for regjeringspartiene og Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti ble før jul enige om å fortsatte forhandlingene. I løpet av to uker håper man på en avklaring om det blir et forlik eller ikke.

Status er at regjeringspartiene før jul gikk med på å forhandle om alle saker ved klimapolitikken, også det som går på sektorvise målsettinger og budsjettkonsekvenser. Dette var en forutsetning for at opposisjonen skulle fortsette forhandlingene.

Fortsatt spent
– Jeg er fortsatt veldig spent på om vi klarer å få til en avtale. I utgangspunktet tenker vi nok veldig forskjellig. Vi er avhengig av å få regjeringspartiene med på en lavutslippslinje i Norge dersom det skal bli noen avtale, sier Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten til NTB.

Ytterpunktene er, ifølge Høybråten, de som tenker at vi bare skal gjøre ting her hjemme dersom det blir billigere enn å kjøpe klimakvoter i utlandet og de som sier at vi har et ansvar for å feie for egen dør.

– Som et høyutslippssamfunn bør vi ta noen kraftige skritt i retning av å bli et lavutslippssamfunn dersom vi skal ha noen troverdighet internasjonalt, sier han.

Moralsk dimensjon
Høybråten trekker også fram en moralsk dimensjon i klimaforhandlingene, selv om han tror det ikke er spesielt populært.

– Jeg mener at det å si til fattigere land at vi skal betale dere for ikke å bevege dere opp til vårt forbruksnivå, bare vi får lov til å være der. Det å sitte på verdenstoppen å si det, er ikke spesielt moralsk høyverdig, sier han.

Han tror Norge i det lange løp vil få problemer med å stå for en slik holdning.

Forrige artikkelUtvidet HMS-undersøkelse blant oljeansatte
Neste artikkelLavere produksjon i fjor

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR