Konklusjonen er knusende i den første store rapporten regjeringen har bestilt om sekstimersdagen. Den finner ikke et eneste vellykket forsøk med kortere arbeidstid.

NTB

Forsøk med sekstimersdag og kortere arbeidstid er et av SVs prestisjeprosjekt i regjeringen, med varm støtte fra fagbevegelsen. Fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) har ansvaret for arbeidet, men får ingen støtte i rapporten hun nettopp har fått på sitt bord, skriver Dagsavisen, som har fått tilgang til rapporten.

I praksis advarer utrederne mot å sette i gang nye forsøk.

Konsulentfirmaet Rambøll Management, som har laget rapporten. analyserer et titall forsøk med sekstimersdag og andre former for kortere arbeidstid i de skandinaviske landene, også i Norge. De konstaterer at de forventede positive virkningene for sykefravær, trivsel og produktivitet i de fleste tilfeller har uteblitt.

Men statsråd Grande Røys lar seg langt fra knekke av funnene i rapporten. Hun synes den gir viktig ny kunnskap, men vil ha enda mer.

– Det er jo et problem at vi vet for lite om virkningene av arbeidstidsreformer. Det er gjennomført for få forsøk, og for lite forskning på dem som har vært. Dessuten er forskerne uenige. Derfor vil regjeringen ha flere forsøk, som vi samtidig bruker til å samle ny kunnskap, sier Røys til Dagsavisen.

Forrige artikkelOffisiell Langeled-åpning i oktober
Neste artikkelFant ikke olje på Antares

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR