Konflikten er i ferd med å toppe seg utenfor Lofoten, der Oljedirektoratet starter seismiske undersøkelser med seismikkskipet BOS Atlantic kommende søndag.

NTB

Bellona er allerede på plass i Lofoten og gjør seg klar til aksjon sammen med fiskerne.
Statssekretær Monica Stubholt i Olje- og energidepartementet (OED) ber om respekt for Stortingets vedtak. Hun håper at ingen stikker kjepper i hjulene for innhentingen av seismikk, som best kan gjennomføres om sommeren.

Bellona på plass
Fagansvarlig i Bellona, Elisabeth Sæther, sier til NTB at de samarbeider med fiskerne i området, med naturvernorganisasjoner og med de lokale organisasjonene Lofotenaksjonen og Petroleumsfritt område utenfor Lofoten og Vesterålen.

Sæther er om bord i Bellona-fartøyet Kalli Nika som ligger i Ramberg i Lofoten.

Hun vil ikke si noe om hva organisasjonen planlegger å gjøre.
– Det som skjer her oppe viser at Åslaug Haga ikke har forstått noe av konsekvensene med seismikkskyting på denne tiden av året. Selv 50 kilometer utenfor kysten vil seismikkskyting være direkte skadelig for livet i havet. Dessuten er det mye vi ikke vet, og som gjør det uansvarlig å skyte seismikk i dette havområdet. Vår mening er at fiskeri må ha forrang fremfor olje. Fisk er tross alt en varig ressurs, sier Sæther.

– Stenges ikke
Statssekretær Monica Stubholt i OED sier til NTB at det ikke er snakk om å stenge havet for fiske. Det dreier seg bare om en spesialregulering for blåkveitefiske. Blåkveitefisket starter i nord før sommeren, samtidig som seismikken starter i sør. Etter sommerferien blir det motsatt.
Jobben må gjøres om sommeren, fordi forholdene da er best for å redusere ulempene for fiskeriene. Mindre enn 5 prosent av fisket finner sted i sommermånedene, ifølge Stubholt.

Hun avviser fullstendig påstander om at regjeringen lar olje gå foran fisk, og antydninger om korrupsjon ved at Havforskningsinstituttets konklusjoner styres av regjeringen.

Ber om respekt
Norges Fiskarlag har bedt om maksimalt seks uker seismikkskyting i sommer. Dersom OED hadde akseptert denne tidsrammen, ville trolig det har bidratt til å dempe konfliktnivået. Stubholt sier at det trengs mer tid enn seks uker for å gjennomføre de seismiske undersøkelsene på en skikkelig måte.

Til Bellona, fiskerne og andre organisasjoner som eventuelt vil stikke kjepper i hjulene for de seismiske undersøkelsene, har Stubholt følgende å si:
– Vi ber om respekt for Stortingets vedtak. Vi ber dessuten om forståelse for at vi vil gjennomføre de seismiske undersøkelsene så skånsomt som mulig. Dessuten er det ingen fiskeriinteresser som skal tape på dette, sier hun.

Klønete
Miljøpolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Tord Lien, mener at regjeringen har opptrådt klønete i håndteringen av Nordland VII og Troms II. Han har allerede meldt et spørsmål til olje- og energiministeren i Stortinget om hvor det er blitt av sameksistensen med andre næringer som regjeringen selv har forutsatt for disse fiskerike havområdene.

En av årsakene til at seismikkskytingen i disse områdene skulle foregå i offentlig regi var å unngå konflikter. Sommel og manglende dialog har medført at konfliktnivået er blitt høyere enn nødvendig, mener Lien. Han vil nå ha et eget sameksistens-utvalg.

Forrige artikkelKirken stengt for Total
Neste artikkelUtvidet streik kan ramme oljevirksomheten

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR