I løpet av høsten får vi et viktig svar på om den revolusjonerende metoden for oljeleting uten bruk av borerigg er liv laga.

Av: Torstein Schjølberg

Badger Explorer

Den selvstyrte boreenheten Badger Explorer skal tygge seg flere tusen meter ned i berggrunnen under havet på søk etter olje og gass.

Ingen trenger å bekymre seg for borekakset eller eventuell utblåsning.

Badger Explorer tetter nemlig igjen etter seg med naturens eget materiale etter hvert som den borer seg ned i berggrunnen. Boreenheten er dermed uten mulighet til å returnere når oppdraget er fullført.

På sin ferd vil Badger Explorer fortløpende registrere og rapportere til land, og gi samme data som en borerigg ville levert etter avsluttet leteboring.

Les om mannen bak oppfinnelsen.

– En komplett prototyp av boreenheten Badger Explorer vil være klar for den første store testen høsten 2008.

Det fastslo administerende direktør Kjell Erik Drevdal i Badger Explorer ASA i samtale med Petro&industri i 2006.

Drevdal bekrefter nå overfor Petro.no at utviklingen går etter planen, og at tidspunktet for den endelige testen nærmer seg.

Vellykket
Det autonome boreverktøyet kan komme til å snu opp ned på leteboring etter olje og gass. Leteboring med Badger Explorer vil skje uten bruk av borerigg, og uten bruk av konvensjonell bore- og brønnteknologi.

Utviklingen er naturlig nok imøtesett med stor interesse blant flere aktører innen oljevirksomheten.

Selskapet avsluttet nylig den første fasen i et todelt testprogram. Testene gjennomføres på land i Danmark, med en geologi som er relevant for det nye boreverktøyet.

– Den første fasen av testen var meget vellykket, og ga oss verdifulle erfaringer, sier Drevdal til Petro.no.

Manndomsprøven
Mens den første testfasen innebar bruk av støttefunksjoner og separate tester av noen elementer i løsningen, blir den neste testen den første manndomsprøven.

Alle delementene blir da satt sammen til en komplett og fullskala prototyp av Badger Explorer.

– Boreenheten får dermed en realistisk test, og vi får da beviset om Badger Explorer kan bore på egen hånd, sier Drevdal.

Testen vil skje i løpet av de nærmeste 2-3 månedene. Dersom den blir så vellykket som selskapet håper og tror, går utviklingen inn i en intensiv fase med finpussing og raffinering av de enkelte elementene i løsningen, samt omfattende pilottesting og forbedring av system-påliteligheten.

Målet er at den første kommersielle utgaven av Badger Explorer er på markedet om to år.

Forrige artikkelSagex vil satse i Algerie
Neste artikkelMener Støre er ferdig i nord

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR