Det lille norske offshoreselskapet Advanced Production and Loading (APL) inngikk i går en storkontrakt i Kina. Toppsjef Carl K. Arnet har tatt sine forholdsregler mot at kineserne skal plukke opp selskapets unike teknologi.

Avtalen som i går ble skrevet under med det kinesiske statlige oljeselskapet CNOOC, er verd nærmere 400 millioner kroner, skriver aftenposten.no

Innen våren 2007 skal det Arendal-baserte selskapet ha levert to såkalte turreter – produksjonssystemer for opphenting av olje og gass direkte til tankskip – til kineserne.

– Vi forventer en omsetning i 2005 på like under 1 milliard kroner. Denne avtalen er derfor naturlig nok et stort øyeblikk for oss, sier en stolt Arnet i følge avisen.

APL gikk på børs i mars i år, og har nytt godt av de høye oljeprisene. Den siste tiden har likevel vært turbulent, med et kraftig kursfall. I tillegg solgte hovedaksjonærene Energivekst og Energy Venture seg ut i august, noe som gjorde at nær 40 prosent av selskapets aksjer ble overført til småaksjonærer, hovedsakelig i utlandet.

Nå satser selskapet knallhardt på Asia. Et kontor er allerede etablert i den malaysiske hovedstaden Kuala Lumpur, og i disse dager opprettes stillinger i både Singapore og Shanghai.

Forholdsregler
Men APL-sjefen tar sine forholdsregler når han selger selskapets egenutviklede teknologi til kinesiske selskaper. På spørsmål om han frykter at teknologien skal bli stjålet, smiler han brydd, kremter og svarer bekreftende i følge aftenposten.no:

– Vi har jo hørt historier om andre selskaper som har opplevd tilsvarende situasjoner. Derfor er vi forsiktige. De delene av teknologien som er alment tilgjengelig, produserer vi i Kina. De andre elementene produserer vi utenfor, sier han.

Etter at APL ble opprettet av Statoil i 1993, har selskapet spesialisert seg på løsninger for mobil opphenting av olje og gass. På mindre olje- og gassfelter, der det ikke lønner seg å legge rørledninger og bygge store plattformer, setter selskapet opp et ledningssystem som ender i en bøye som ligger 30 meter under havoverflaten.

Forrige artikkelPolhavet bør vernes mener Bellona
Neste artikkelPtil samtykker bruk av Bideford Dolphin på Viljefeltet

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR