LO-leder i Trondheim, Arne Byrkjeflot, mener at staten bør kjøpe opp all vannkraft i landet.

Ifølge avisa Nationen tror han det er nærmest umulig å finne fram til en ny hjemfallsordning som tilfredsstiller EØS-avtalens krav til likebehandling av private og offentlige eiere.

Byrkjeflot har liten sans for Finn Kristensens forslag om å droppe hjemfall for private vannkrafteiere. I et innlegg i Aftenposten i går tok den tidligere olje- og energiministeren til orde for å likestille kommuner og private ved å la begge gruppene få beholde kraften til evig tid. Han argumenterer med at de private bare eier 6-7 prosent av den norske vannkraften.

– Kristensens forslag er en gavepakke på 24 milliarder til Hydro og Elkem, sier Byrkjeflot til Nationen.

I stedet vil han at staten kjøper opp all vannkraft, både fra kommuner, fylker og private eiere.

Byrkjeflot har regnet ut at et oppkjøp til markedspris av all privat, kommunal og fylkeskommunal vannkraft vil koste rundt 150 milliarder kroner. Dersom kommunene skal gis full kompensasjon vil summen øke til 300 milliarder.

– Markedsprisen beregnes ut fra et tiårsperspektiv. Men dette dreier seg om en evigvarende ressurs av høyere verdi, framholder Byrkjeflot.

Han legger til at staten kan gå til ekspropriasjon hvis private vannkraftverk ikke er til salgs.

Både Senterpartiets Ola Borten Moe og leder for Stortingets energikomité, Gunnar Kvassheim fra Venstre, er helt avvisende til forslaget.

– Det ville være å sentralisere både makt og kapital inn til Oslo, sier Moe til Nationen.

Kvassheim legger til at han ikke vil ha en modell som overfører store formuer fra kommuner og fylkeskommuner til staten.

Stortingsrepresentant Tore Nordtun (Ap) vil imidlertid ikke avvise Byrkjeflots forslag. Men han peker på at det vil være særdeles komplisert å gjennomføre fordi kommuner og fylkeskommuner er store eiere i dag.

Forrige artikkelMer leting for «West Alpha» på norsk sokkel
Neste artikkelHydro taper seks millioner i døgnet

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR