Kommunestyret i Vågan sa nei til konsekvensutredning av olje- og gassutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). Vedtaket ble gjort med 20 mot 9 stemmer. Det betyr at ingen av Lofotens seks kommuner vil ha oljeboring utenfor sin kyst.

– Dette er et kjempesterkt signal! Nå viser også Vågan kommune at de tror på en fremtid for Lofoten, Vesterålen og Senja med fiskeri, oppdrett og turisme som de viktigste pilarene for arbeid og inntekt, sier Bellona-rådgiver Sigurd Enge.

Leder maritimt arbeid, shipping og Arktis i Bellona, Sigurd Enge. (foto: Bellona)
Leder maritimt arbeid, shipping og Arktis i Bellona, Sigurd Enge. (foto: Bellona)

At alle de seks kommunene i Lofoten sier nei til konsekvensutredning, er et tydelig signal til om at regionen har tro på fornybare næringer.
– Dette er en sterk stemme til årsmøtet i Nordland Arbeiderparti, som igjen er viktig for Aps landsmøte til våren. Argumentet om at Lofoten «trenger olja for å hindre avfolkning» er kjent dødt og maktesløst. Lofoten står slett ikke med lua i hånda og tigger om at oljenæringen skal bore, sier Enge.

Viktig symbol
Han tror at den nye virkeligheten etter Paris-avtalen er i ferd med å gå opp for stadig nye grupper.
– I LO har diskusjonen blusset opp med heftige diskusjoner mellom grupperingene. Arbeiderpartiet er i tenkeboksen. Heller ikke i Høyre er alle tilhengere av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, minner Enge om.

Han mener å se konturene av en valgkamp der spørsmålet om olje utenfor LoVeSe går nye veier.
– Neste klimatoppmøte kan vi kanskje melde inn til de andre landene at oljen utenfor LoVeSe blir liggende i bakken. Da kan Norge gå foran og oppfordre andre olje- og kullnasjoner om å gjøre det samme. Det vil være et symbolsterkt bidrag, sier Enge.

Direktør i Petro Arctic, Kjell Giæver. (Foto: Petro Arctic)
Direktør i Petro Arctic, Kjell Giæver. (Foto: Petro Arctic)

Mange ulike meninger i regionen
-Konsekvensutredning av LoVeSe har i mange år skapt stort engasjement. Ja og nei siden har gått opp og ned, og fortsatt er det ulike meninger i regionen. Vi som ønsker å ta i bruk våre naturressurser til verdiskaping langs hele kysten lover å stå på videre for framtidige arbeidsplasser og inntekter til vår felles nasjonale velferd, sier en fortsatt optimistisk leder av Petro Arctic Kjell Giæver.

Nyhetsbrev fra Petro.no

Forrige artikkelStatoils klimastrategi best ut i internasjonal analyse
Neste artikkelOljeprisen fortsetter opp

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR