Matproduksjonen i det sørlige Afrika og Sør-Asia vil rammes hardt av klimaendringer, mener amerikanske forskere.,NTB

En temperaturøkning på 1 grad kan føre til at maisproduksjonen i det sørlige Afrika reduseres med hele 30 prosent fram til 2030, skriver forskerne i en rapport som offentliggjøres i siste nummer av vitenskapstidsskriftet Science.

Også matproduksjonen i Sør-Asia kan rammes hardt, med en reduksjon på 10 prosent for basismatvarer som ris, mais og kornslaget millet.

Andre regioner, blant dem de hvetedyrkende områdene i Kina, vil ikke rammes like sterkt av klimaendringene, ifølge studien.

Forbauset
– Vi ble forbauset over hvor raskt og hvor hardt disse regionene vil rammes dersom det ikke settes inn mottiltak, sier Marshall Burke, medforfatter av studien.

Forskerne fra Stanford-universitetet i California har tatt for seg regionale klimascenarier for ulike utviklingsland og regioner, og sett på hvordan de vil slå ut for de viktigste jordbruksproduktene i hver enkelt region.

Tilpasning
Formålet med forskningsprosjektet har vært å finne metoder for å dempe skadevirkningene av klimaendringene for de mest sårbare regionene, sier David Lobell, en annen av forskerne bak studien.

Noen tiltak kan iverksettes raskt for en billig penge, som å endre plantingstidspunkt og plantearter. Andre vil være dyrere og kreve større internasjonal innsats, som å utvikle nye plantearter og nye vanningssystemer, sier han.

Forrige artikkelØyner «take off» for månelandingen
Neste artikkelMå møte Haga fire ganger årlig

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR