Danske forskere har funnet opp en hydrogenpille som kan løse store deler av verdens energiproblemer. Pillen er på størrelse med en vanlig hodepinetablett, og kan bli en miljømessig vidundermedisin, håper forskerne.

NTB

Oppfinnelsen er gjort ved Danmarks tekniske universitet DTU i Lyngby nord for København, skrev Internetavisen Jyllands-Posten onsdag. Hydrogenpillen har vært holdt hemmelig i et halvt år, mens forskerne har søkt om patenter.
Tabletten binder hydrogengass til salt uten at noe av hydrogenets energi går tapt. Dermed kan den første praktisk brukbare metode til å lagre hydrogenenergi være funnet, sier professor i kjemi, Claus Hviid Christensen ved DTU, til den danske nettavisen.

Leting
– I de senere år har forskere over hele verden forsøkt å finne en metode for lagring av hydrogen som egnet seg til praktisk bruk, og nå har vi funnet den. Før den ble funnet, kunne man ikke være sikker på at hydrogensamfunnet vil bli virkelighet, framholder professoren.
Hvis den danske oppfinnelsen svarer til forhåpningene, kan det bety at verden er sikret stabile energiforsyninger også den dagen klodens olje- og gassressurser slipper opp. Blant den nye hydrogenpillens store fordeler er at den krever svært liten plass.
Tidligere ville den mengden hydrogen som trengtes for å kjøre 500 kilometer, fylle ni hele personbiler. Men den nye oppfinnelsen kan den samme energimengden rommes i en vanlig 50 liters tank, forklarer Hviid Christensen.

«Gjennombrudd»
– Dette er et gjennombrudd, det kan det ikke være tvil om, mener fysikkprofessor og hydrogenforsker Andreas Züttel fra Fribourg-universitetet i Sveits. – Det skyldes ikke minst at hydrogenpillen ikke mister energi hvis den ikke blir brukt, sier han til Jyllands-Posten.
Den danske bilistorganisasjonen FDM har store forventninger til den nye oppfinnelsen, men maner til besindighet.–De første kommersielt interessante hydrogenbiler kommer trolig på markedet om ti års tid, sier redaktør Søren W. Rasmussen i FDMs blad Motor.
Han tror diesel- og bensindrevne biler vil bli solgt parallelt med hydrogenbiler i mange år etter dette. Hvis hydrogenpillen holder det den lover, vil det likevel neppe gå lenge før bruktprisene på diesel- og bensinbilene begynner å falle, spår Rasmussen. (©NTB)

Forrige artikkelKlimaet i Nordsjøen forbedret
Neste artikkelStørste storskjerm i oljesektoren?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR