Energi- og kommunikasjonsselskapet Lyse vil sammen med lokale investorer i Stavanger-regionen bygge et anlegg for flytende, nedkjølt naturgass (LNG) i Risavika, Sola.

Av: Torstein Schjølberg

LNG-anlegg i Risavika, Sola. Ill.: Dimensjon Rådgivning

Investeringen er i størrelsesorden en milliard kroner.

På transport- og salgssiden samarbeides det med rederiet I.M. Skaugen som er store innen gassfrakt med mindre skip.

– Kundene er i hovedsak større industribedrifter i Norden, Baltikum og Polen som i dag benytter mer forurensende oljeprodukter. Dette er kunder som ikke kan benytte bioenergi eller andre fornybare energikilder. Prosjektet har dermed sånn sett en klar miljøprofil, sier gassdirektør Torbjørn Johnsen til Petro.no.

Anlegget som skal bygges har en kapasitet på 300 000 tonn/år, noe som tilsvarer en energimengde på 4 TWh (milliarder kilowattimer) strøm. Til sammenligning produserer Lyse på årsbasis 5,5 TWh strøm fra vannkraft.

Anlegget i Risavika som kjøler ned gassen til flytende form, vil forsynes fra Lyses gassrør som kommer fra Kårstø. Fra Risavika vil LNG i hovedsak fraktes til kundene med skip, men det vil også være leveranser med tankbil for å dekke markedet sørover langs kysten.

Det er innhentet tilbud på teknisk anlegg i Risavika fra flere potensielle leverandører. Basert på en teknisk og økonomisk evaluering av leverandørene, føres det sluttforhandlinger med den valgte leverandøren av LNG-anlegget.

Lyses selskap for utbygging og drift – Lyse Infra – skal stå for byggingen av anlegget. Det er framforhandlet avtale med Shell om leveranse av gass på Kårstø.

De endelige vedtakene skal fattes 27. februar.

Lyse har i prosjektet tidligere arbeidet sammen med Skagerak Energi og Agder Energi og senere i tillegg en lokal investorgruppe. Statkraft sitter som eier i både Skagerak og Agder, men etter en langvarig prosess valgte Statkraft å si nei til prosjektet.

Styret i Lyse og investorgruppen ga deretter klarsignal for at begge grupperingene øker sin eierandel til 50 % hver.

Forrige artikkelGazprom: Svenskene er virkelighetsfjerne
Neste artikkelVurderer nytt boligkonsept på Ekofisk

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR