Olje- og energiminister vil ha oljeleting i området rundt Jan Mayen, og reiser rett over sommerferien til øya for å markere startskuddet for norsk satsing i området.

Island har begynt å dele ut lisenser i Dreki-området, nær Jan Mayen, og det har tydeligvis gitt olje- og energiminister Terje Riis-Johansen blod på tann. Nå vil han også at Norge skal kartlegge ressursene nær Norges eneste aktive vulkan.

NæR NORGE: Dreki-området ligger nær Norge,
og er en del av sokkelen rundt Jan Mayen.

– Må ha nye områder
– Hvis vi skal opprettholde oljeinntektene, må vi komme i gang med virksomhet i nye områder, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen til NRK.

Flere organisasjoner reagerer på Riis-Johansens utspill, o g både Bellona og Natur og Ungdom er sterkt imot satsingen.

– Jeg reagerer veldig sterkt. Han burde se på fuglelivet, som Norge har internasjonale forpliktelser til å ta vare på, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NRK.

– Dette er et område vi bør ligge langt unna, sier Natur og Ungdom-leder Ingeborg Gjærum.

Splid i regjeringen
Også innad i regjeringen er det splid om saken, og SVs Hallgeir Langeland mener at Riis-Johansen bør holde seg hjemme og sate fornybart i stedet.

Den islandske satsingen i Dreki-området har derimot ikke blitt noen umiddelbar suksess. Kun to bud kom inn i den første lisensrunden i landet, og tidligere i uken trakk Aker Exploration sitt bud . Dermed er det bare Sagex Petroleum som sammen med islandske Lindir Exploration som har et bud liggende inne.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR