StatoilHydro forbereder produksjonsoppstart på Statfjord A to døgn etter lekkasjen som førte til at 156 mennesker måtte evakueres, og 1200 kubikkmeter olje pumpes på havet.

Produksjonen på de andre feltene som bruker Statfjord A til behandling og eksport, Snorre A og Vigdis, kom igang søndag, men på et litt lavere nivå grunnet kapasitetsbegrensninger i rørledningen til Gullfaks A, meldeer operatøren.

Oljeproduksjonen fra Snorre A og Vigdis er normalt rundt henholdsvis 75.000 og 44.000 fat per dag, mens StatoilHydros eierandel er 33,32 og 41,5 prosent.

Produksjonen har ligget nede siden lørdag, da det under arbeid med et rør på Statfjord A – plattformen oppsto en lekkasje av olje fra en lagercelle og inn i ett av de tre skaftene. Av sikkerhetsmessige årsaker ble det sluppet olje ut i sjøen, og mobilisert oljevernberedskap fra Norsk Oljevernforening For Operatørselskap for å håndtere oljeutslippet.

«Så snart situasjonen tillot det, ble spesialtrent personell sendt ned i skaftet for å montere plugg på røret som lakk, slik at lekkasjen stanset. Det vil ikke være behov for å pumpe mer oljeholdig vann ut i sjøen,» meldte operatøren lørdags kveld.

Dette er andre gang i løpet av kort tid operatøren ikke har kontroll på Statfjord A, og støte mengder olje havner på sjøen. Hendelsen vil bli gransket av Petroleumstilsynet.

Ingen ble alvorlig skadet under hendelsen, men to personer ble eksponert for gass. Disse ble evakuert til Statfjord B-plattformen.

Totalt var det 217 personer om bord da lekkasjen skjedde. Alle personer som ikke hadde beredskapsoppgaver om bord ble evakuert.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR