Norges største årlige oljemesse åpnet i Stavanger onsdag.

Arne Sigve Nylund, direktør for utbygging og produksjon for Statoil i Norge, foretok den offisielle åpningen av oljemessen.

Varsler bedre arbeidsmarked

– Nå ser vi effekten av forbedringsarbeidet vi har gjort, sa han, før han tok til orde for at bransjen aldri må slutte å lete etter måter å jobbe mer effektivt. Det vi har vært gjennom skal være en livsstilsendring, og ikke et skippertak, sa Nylund i åpningstalen.

De siste årene har bransjen slitt med lav oljepris, og titusener av ansatte har mistet jobbene sine. I det siste har tendensen snudd noe. I den ferske OTD-undersøkelsen mot deltakerne på oljemessen, oppgir hele 75,3 % av bedriftene at de forventer økt omsetning i inneværende år. Samtidig oppgir 97 % av bedriftene i undersøkelsen at de verken har gjennomført eller planlegger nedbemanninger i 2017 – dette står i stor kontrast til langt mer pessimistiske svar i fjorårets OTD-undersøkelse.

Messe i stor vekst

At optimismen er tilbake merker også arrangøren av messen, Offshore Media Group. Antall utstillere har økt betraktelig fra fjorårets messe, og er nå på oppunder 400. Det er ventet rundt 15.000 besøkende i Stavanger Forum i dag og i morgen.

– OTD er den viktigste møteplassen for leverandørindustrien, selve bærebjelken i norsk oljebransje, og derfor også i norsk økonomi. I nedgangstider er det færre kontrakter å kjempe om, når nå optimismen er tilbake vil alle satse og posisjonere seg for oppgangen, sier Kaspar Synnevåg, kommunikasjonssjef for OTD.

Større interesse rundt studentene

Også de mange studentene som besøker messen merker at tidene er i ferd med å endre seg. For noen år siden gikk ofte studentene fra oljemessen med jobbtilbud i lommen. Etter et par svake år er nå interessen for å satse på de nyutdannete i ferd med å komme tilbake.

– OTD Students hadde i år over 700 påmeldte studenter, og de opplevde genuin interesse fra selskaper som fremtidige, potensielle arbeidsgivere. Selskapene var igjen med å sponse studentprogrammet, og stilte opp til kurs, møter og aktiviteter. Isolert sett er dette kanskje det aller tydeligste tegnet på at Norges viktigste næring på ny ser positivt på fremtiden, sier Synnevåg.

Årets messe er preget av at optimismen igjen er tilbake i oljen. Nå er nedturen erstattet av optimisme. Hele 75,3 prosent av bedriftene som deltok i den store OTD-undersøkelsen oppgir at de i år forventer økt omsetning i 2017.

Les mer: – Neste år blir det oljeopptur

Fakta OTD 2017 Stavanger
• Norges største årlige oljemesse
• 15.000 forventede besøkende
• Nærmere 400 utstillere
• 600 studenter i OTD Students
• 1000 møter mellom tilbyder og innkjøper
• 40-45 arrangementer
• Arrangeres annet hvert år i Stavanger/Bergen
• Arrangeres for 19. året på rad
• Partnerskap med SPE – verdens største ingeniørorganisasjon (står bak OE, OTC
Houston, OTC Rio mfl.)
Arrangør er Offshore Media Group (OMG).

Forrige artikkelTS Group kjøper Torqlite Europe
Neste artikkelOTD2017 i bilder!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR