Etter en strålende start på leteåret 2018 med en rekke funn, starter Statoil nå på sine egenopererte brønner.

En prins i Nordsjøen, en Gunnvald i Norskehavet og en Skruis i Barentshavet peker seg ut.

Fortsetter i Barentshavet

– Vi legger opp til en økende aktivitet i år hvor vi følger opp de suksessene vi har hatt, samtidig som vi vil prøve ut en del nye idéer.

Det sier Statoils letedirektør Jez Averty til Petro.no.

Han opplyser at Statoil vil være involvert i mellom 25 og 30 brønner på norsk sokkel i år, cirka to tredeler av i disse er operert av Statoil.

Årets leteprogram viser med tydelighet hvor man forventer at de neste funnene kan gjøres; Statoil planlegger å bore like mange brønner i Barentshavet som i fjor, med en ramme på 3-6 her som operatør og partner , en ramme på 13 til 17 brønner i Nordsjøen, og mellom 8 -11 letebrønner i Norskehavet.

I den nordligste delen av norsk sokkel har de seks konkrete prospekter på blokken. Det meste spennende er Skruis, som ligger i Johan Castberg-lisensen og Kayak-funnet fra i fjor.

– Dette er et område med mange borede brønner og med funn. Likevel har vi klart å modne frem et godt prospekt både med tanke på volum og funnsannsynlighet. Et funn her vil være veldig verdifullt for Johan Castberg, understreker Averty.

Nytt Korpfjell-forsøk

På programmet står også to brønner på Gjøkåsen, nærme russiske side. Utover dette kommer en ny brønn på Korpfjell, Schenzou og Intrepid Eagle.

– Intrepid Eagle ligger like nord av Gemini North, i Hoop-området, som vi boret i 2017. Vi ønsker å bygge videre på de oppmuntrende resultatene og teste ut enda en brønn her. Når det gjelder Korpfjell må vi forholde oss til et værvindu, slik at rekkefølgen ikke er satt.

Statoil opplyser at de også har mulighet til å skyve på planene og eventuelt fortsette kampanjen neste år.

Starter med Lille Prinsen

I Nordsjøen legges det også opp til seks prospekter. Først ut er Lille Prinsen, som spudes innen kort tid . Lille Prinsen ligger mellom Gudrun og nordlige delen av Johan Sverdrup, nærmest giganten. Boringen her er planlagt å ta 37 dager, slik at resultat her skal ikke vente lenge på seg.

Brønnen er interessant – ikke bare fordi den er først i rekken, men også fordi et funn kan lett knyttes inn til eksisterende infrastruktur.

Likeså for Stålull-prospektet i lisens 630, like ved Fram og nord av Troll.

Hva skjuler Gunnvald?

Når det kommer til Norskehavet, står tre brønner på planen. Av disse trekker Averty raskt frem Gunnvald i 751.

– Gunnvald ligger øst for Njord og sør for Draugen. Det blir spennende å se om vi kan påvise nye ressurser som skaper ytterligere verdier i dette området, med noen nye idèer.

– Ingenting bedre enn å lykkes

Mens Statoil nå venter spent på sin første brønn har det vært den ene gledelige funn-meldingen etter den andre på norsk sokkel.

Aker BP gjorde årets første funn, da selskapet påviste mellom 30 og 60 millioner fat i Frosk-brønnen i nærheten av Alvheim.

Wintershall fulgte opp med et gassfunn i Balderbrå-prospektet 115 kilometer sørvest for Aasta Hansteen-feltet nord i Norskehavet. Lundin gjennomført en vellykket avgrensing av Luno 2 og oppjusterer ressurs-anslagene. Spirit Energy gjorde også et lite funn på Tethys. I tillegg påviste de ytterligere mer gass i Fogelberg.

Dette er nyheter som letedirektøren vet å glede seg over.

– Ingenting er bedre enn å lykkes med leting. Samtidig er det viktig å tenke langsiktig, uansett om det det er perioder med gode eller dårlige resultater.

Forrige artikkelCHC flyr for Faroe og Wellesley
Neste artikkelStatoil-kontrakt verdt 1,25 milliarder kroner til Deepsea Atlantic

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR