Ikke rart Lasse Ståløy er fornøyd.

Sjefen i Radøygruppen har valgt å gå med underskudd noen år, for å beholde flinke folk og sjansen til å sikre nye kontrakter.

– Når det er tøffe tider har du to valg. Du kan enten kutte til beinet og miste all kompetanse. Eller du kan investere i kompetanse og anleggsmasse, få minusresultat noen år og vente til markedet tar seg opp igjen. Ikke lette valg å ta, men vi har økonomisk ryggrad til å gjøre det siste, sier han til petro.no.

Har tatt vare på pengene
Nå gir strategien full uttelling gjennom en ny kontrakt som sikrer 50 arbeidsplasser.

Radøygruppen skal produsere manifolder til bunnrammen på subsea-feltet Utgard i Nordsjøen.

– Vi er er familieeid selskap og har eiere som tenker langsiktig. Vi har tatt vare på kapitalen vi har tjent. Det gjør at vi har ro nå som det har vært tøft, sier han.

I 2015 tapte de 13 millioner, mens de tok tilsvarende tap i fjor. Samtidig forventer han forbedring i år, men omsetningsøkning fra 111 millioner i 2016 til det dobbelte i år.

– Vi har et oppegående styre som har diskutert, vurdert og sett på prognoser. Vi er enige om at vi holder roen og tenker langsiktig. Man må godta at det er tøft, men vi er nødt til å beholde kompetansen og heller investere i ny kompetanse, robotisering og infrastruktur.

Foto: Radøygruppen

Sikrer 50 arbeidsplasser
Frem til nyttår er arbeidsplassene til halvparten av de ansatte sikret på grunn av oppdraget. 50 personer bidrar på prosjektet nå i år, så trappes aktiviteten noe ned på dette prosjektet.

Hele leveransen til Statoil skal være ferdig i mars 2019.

– Oljenedturen har vart noen år nå og vi har fått merke det i 2015 og 2016, så Utgard-prosjektet er et av de prosjektene som er viktig for oss når vi skal opprettholde aktiviteten vi må ha. Det er ikke et stort prosjekt, men likevel viktig.

Han har ikke anledning å opplyse hva kontrakten er verdt i kroner for Radøygruppen.

Utgard. (Illustrasjon: Statoil)
Utvinnbare reserver i Utgard er anslått til om lag 56 millioner fat oljeekvivalenter. Utgard ble funnet i 1982 og ligger 21 kilometer fra Sleipner-feltet.

Det strekker seg over den norsk-britiske sokkelgrensen, med majoriteten av reservene på norsk side. Feltet bygges ut med to brønner i en standard havbunnsløsning og det er ett boremål på hver side av grensen.

Deepsea Atlantic skal bore på feltet.

Les mer: Deepsea Atlantic borer så kjapt at den får ekstrajobb

Alle installasjoner og infrastruktur er på norsk side. Gassen i Utgard har et høyt Co2-innhold og vil dra nytte av Co2-rensing og lagring på Sleipner.

– Trenger kreativitet
Utgard-feltet har blitt vurdert bygget ut flere ganger tidligere. Nå har prosjektet blitt lønnsomt, fordi hele næringskjeden har bidratt. Fra Statoil og hele veien nedover.

– Kreativiteten som ligger i de ulike lokale bedriftene trenger vi. Det er bare å akseptere at det har vært utfordrende tider, men da får du også frem kreativiteten hos flere.

Det sier Tom Elseth, prosjektdirektør for Utgard i Statoil.

Han hadde selv ansvaret for ombyggingen på Sleipner i 2009 og Statoil vurderte å ta inn Utgard (den gang Alfa Sentral). Men den gang ble det lagt i skuffen, fordi det ikke var lønnsomt.

Nå ble det hentet opp igjen og Utgard blir en realitet.

– Som et klapp på skulderen
– Da det ble lagt på is, var det en klok beslutning der og da. Siden kom det frem igjen og da så vi at det måtte gjøres et godt stykke arbeid for å få dette til å fly.

– Hvordan var det å se at prosjektet ble vedtatt å bli bygget ut?

– Det var en kjempegod følelse. Som å komme i mål og få et klapp på skulderen. Utgard har sine utfordringer, men vi har bygget opp vår prosjekterfaring og nye tekniske løsninger på Sleipner. Vi får også leverandører som ønsker å utfordre de etablerte, så samlet gjør dette at prosjektet ble robust nok til å ta beslutningen i 2016.

Forrige artikkelPSW Group – the way we move!
Neste artikkelSeadrill og NADL forlenger deal med Rosneft

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR