Kabelselskapet Nexans har inngått en avtale med BP om å forsyne Valhall-feltet i Nordsjøen med strøm fra land. Kontrakten er verdt omlag 770 millioner kroner.

Valhall blir det første offshore-
feltet som får strøm fra land.

Ifølge BP og Nexans blir Valhall dermed verdens første offshorefelt som utelukkende får kraft fra land.

Nexans skal levere og installere en 292 kilometer High Voltage Direct Current (HVDC)-IRC sjøkabel og en separat fiberoptisk sjøkabel samt tilhørende utstyr både ved landstasjon og på plattform. Selskapet skal også installere og grave ned kablene.

Den 150 kV DC-kabelen med integrert returleder er av tilsvarende type som den Nexans leverte til Moyle-prosjektet i 2001, og som forbinder Nord-Irland og Skottland.

Installasjonen skal foregå i 2008 og 2009 med kabelskipet Bourbon Skagerrak. For å beskytte den mot ytre skader, skal kabelen graves cirka en meter ned i sjøbunnen.

Kraftkabelen skal produseres ved Nexans fabrikk i Halden i Østfold, mens den fiberoptiske kabelen skal produseres ved selskapets fabrikk på Rognan i Nordland. Kablene skal føres i land på Lista i Vest-Agder.

De fleste plattformer får idag kraft fra diesel- eller gassgeneratorer plassert på selve plattformen. Det er også gassturbiner som produserer kraften til de eksisterende Valhall-plattformene.

Ifølge Nexans og BP er dette svært dyrt både å bygge og å drive. Ved å benytte kraft fra land istedenfor fra gassturbiner på feltet sparer BP nærmere 300 millioner kroner i investeringskostnader og over 40 millioner kroner i årlige driftskostnader.

Det nye konseptet skal minske faren for brann og eksplosjoner, og støy- og vibrasjonsnivået blir mindre. Selskapene oppgir at utslippene til luft reduseres med 300.000 tonn CO2 og 250 tonn NOx per år sammenlignet med et effektivt gassturbinkraftverk.

Den nye produksjons- og hotellplattformen på Valhall skal etter planen settes i drift i løpet av 2009, og har en beregnet levetid på 40 år.

Forrige artikkelGigantisk fusjon mellom Siemens og Nokia
Neste artikkelArbeidere i norsk seismikkselskap bortført i Nigeria

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR