Politiets etterforskning av Snorre A-utblåsningen er blitt forsinket som følge av Nokas-rettsaken. I følge Petroleumstilsynet var det knyttet flere titall regelbrudd til utblåsningen.,I går fikk førstestatsadvokat i Stavanger, Harald Grønlien, overlevert Snorre A-saken fra politiet, en måned etter skjema, i følge Stavanger Aftenblad.

– Forsinkelsen skyldes sakens kompleksitet, og at det har vært andre gjøremål. Vi har andre saker her, ikke minst en svært stor sak, og vi merker at den tapper også vår seksjon for ressurser, sier politiadvokat Tor Arvid Bruskeland, til avisen.

Han har ledet den omfattende etterforskningen, etter det Petroleumstilsynet karakteriserer som en utblåsning på Snorre A-plattformen for snart et år siden.

Flaks
Ifølge Petroleumstilsynet var det ren flaks som reddet mannskapene og plattformen da store mengder gass slapp ut av brønnen plattformen jobbet med. Antagelig er utblåsningen og omstendighetene rundt en av de mest alvorlige hendelsene i norsk oljehistorie.

Bruskeland understreker imidlertid at det ikke ligger noen indikasjon om reaksjonsnivået i den lange etterforskningsperioden, og det faktum at statsadvokaten nå har fått saken på sitt bord.

Straffereaksjoner
Statsadvokaten kan gi operatøren Statoil og boreoperatøren Odfjell en bot for hendelsen, som det ifølge Petroleumstilsynet var knyttet flere titall regelbrudd til. Det er denne straffereaksjonen påtalemyndigheten tidligere har benyttet. Hydro har fått den største boten, på 15 millioner kroner, etter en dødsulykke på Oseberg i 2000.

Imidlertid åpner lovverket for strengere reaksjoner, også straffesak mot enkeltpersoner. I så fall er Helge Lund og styreleder Jannik Lindbæk de mest aktuelle personene å straffeforfølge. Det er en kjensgjerning at selv rekordartede 15 millioner kroner er en nokså ubetydelige sum i de store operatørselskapene, skriver Aftenbladet.

Forrige artikkelDet skal mere til enn orkaner for å stoppe letingen i Mexico Gulfen
Neste artikkelKvinnelig HMS-direktør blir statssekretær i Olje- og energidepartementet

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR