Etter år med forhandlinger har Nord-Korea gått med på å avvikle sitt atomprogram. I belønning får landet olje og drivstoff.

NTB

Utsendingene til sekslandssamtalene om Nord-Koreas atomvåpenprogram kom natt til tirsdag fram til enighet om de første skrittene på vei mot en nordkoreansk atomnedrustning.

Avtalen innebærer at Nord-Korea får en million tonn olje i bytte mot å avvikle sitt atomprogram innen to måneder. I tillegg får de 50.000 tonn drivstoff for å stenge atomanleggene og åpne for inspeksjoner fra IAEA, ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

– Nord-Korea har i bunn og grunn gått med på alle tiltakene i avtaleutkastet, sa den amerikanske sjefforhandleren Christopher Hill tirsdag etter fem dager med intense forhandlinger i Beijing.

Hill sa at den tentative avtalen allerede er godkjent av regjeringen i Washington, men den må godkjennes av alle de seks landene som deltar i forhandlingene. Foruten USA og Nord-Korea gjelder det Japan, Kina, Russland og Sør-Korea.

Intense forhandlinger
Partene nådde fram til avtalen etter 16 timers intense forhandlinger mandag. Partene møttes igjen tirsdag morgen for å finpusse enkelte detaljer, men avtalen var i virkeligheten klar, ifølge en av de sørkoreanske forhandlerne.

Samtalene ble innledet torsdag i forrige uke i en optimistisk atmosfære som følge av et bilateralt møte mellom USA og Nord-Korea i Berlin i januar, og etter at begge parter ga til kjenne en vilje til å kompromisse.

Allerede fredag sirkulerte det kinesiske avtaleutkastet som til slutt ble grunnlaget for avtalen som ble oppnådd. Men forhandlingene truet likevel med å låse seg på grunn av uenighet om hvor mye energibistand Nord-Korea skulle få.

Ifølge New York Times skal Nord-Korea ha godtatt å gjennomføre en permanent stans i virksomheten til landets viktigste atomanlegg ved Yongbyon innen 60 dager. USA, Sør-Korea og Kina skal levere oljen som Nord-Korea får.

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap sier det dreier det seg om 500.000 tonn olje, pluss andre energiforsyninger og humanitær bistand i tilsvarende mengder.
Ifølge en diplomatisk kilde hadde Nord-Korea opprinnelig krevd 2 millioner tonn olje årlig, og 2.000 megawatt elektrisitet.

Første skritt
Enigheten er det første konkrete og positive skrittet i retning av en nordkoreansk nedrustning siden samtalene begynte i 2003. Prosessen nådde sin dypeste avgrunn da Nord-Korea i oktober kunngjorde at de hadde sprengt sin første atombombe.

– Det er oppmuntrende at vi er i stand til å ta et skritt framover i spørsmålet om atomnedrustning, sa Hill til pressen i Beijing tirsdag.

Nord-Korea hadde ingen kommentar til nyheten om enigheten, men Sør-Koreas utsending Chun Yung-woo sa han trodde avtalen ville godkjennes i Pyongyang.

Japans statsminister Shinzo Abe sa imidlertid at Japan ikke kan gi bistand til Nord-Korea før konflikten om bortførte japanere er løst. Nord-Korea har sendt tilbake fem av de 13 de innrømmer å ha bortført, og sier at de andre er døde.

Bolton opprørt
I USA kom tidligere FN-ambassadør John Bolton med krass kritikk av avtalen. Han oppfordret president George W. Bush til å avvise den fordi den får USA til å framstå som svakt.

– Jeg er svært opprørt over avtalen. Den sender helt feil signal til alle rundt om i verden som kan tenke seg å skaffe atomvåpen, sa han til CNN.

Han sa at de vil tenke at hvis de bare holder ut lenge nok mot USA, blir de rikelig belønnet, i dette tilfellet med store oljeleveranser for bare delvis å gjøre det som trengs.

Forhandlingene om Nord-Koreas atomvåpenprogram har pågått i over tre år. I november 2005 ble Nord-Korea lovet energibistand og sikkerhetsgarantier i bytte mot løfter om å stanse atomprogrammet. Men samtalene gikk i vranglås på grunn av andre temaer.

Forrige artikkelTo nye operatører på sokkelen
Neste artikkelFår ikke restarte svensk atomreaktor

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR