80 tidligere norske Ekofisk-arbeidere drar ConocoPhillips for retten på selskapets hjemmebane. Før helgen ble en rettsbegjæring lever amerikanske domsmyndigheter.,

DåRLIG ARBEIDSMILJø: Ifølge arbeiderne har
arbeidsmiljøet på Ekofisk skapt store problemer
i etterkant. (Foto: CONOCOPHILLIPS)

Arbeiderne mener at selskapet har opptrådt uansvarlig, og ikke sørget for nødvendig vedlikehold og beskyttelse mot kjemikalier selskapet visste var farlige. Resultatet av arbeidet med kjemikaliene har ifølge arbeiderne vært alvorlige helseskader og tidlig død.

– Vi føler at vi ikke når fram i Norge, men stanger hodet mot veggen. Folk dør fortløpende. Det haster med å få hjelp, sier tidligere Ekofisk-arbeider Jan-Erik Tandberg til Dagbladet.no. Han mener at saksøkerne kan bevise at ConocoPhillips var klar over farene som arbeiderne ble utsatt for, på tross av at selskapet prøver å overbevise offentligheten om det motsatte.

Det amerikanske advokatfirmaet Arnold & Itkin har levert inn søksmålet fra de norske arbeiderne, og de vil at straffen skal svi skikkelig for ConocoPhillips.

– ConocoPhillips gjør bare forbedringer etter at de er blitt tatt. Summene må få selskapet til å tenke seg om. Ellers vil de bare fortsette å sende folk ut til et arbeidsmiljø som vil drepe dem, sier advokat Lisa Sechelski.

Informasjonssjef Ingvar F. Solberg i ConocoPhillips Norge sier ifølge Dagbladet at selskapet ikke er kjent med at søksmålet er overlevert en amerikansk domstol.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR