For første gang siden midten av 90-tallet er Norges utgifter større enn inntektene. Det viser statsregnskapet for andre kvartal, melder NTB.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at statsregnskapets samlede inntekter i andre kvartal i år var på 328 milliarder kroner. Det er 2,3 prosent mindre enn i samme kvartal i fjor. I 2015 var samlede inntekter på 336 milliarder kroner.

– Det er fortsatt lavere inntekter fra petroleumsvirksomheten i form av petroleumsskatter og uttak fra statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) som forklarer nedgangen i samlede inntekter. Skatteinntektene fra petroleum er mer enn halvert i dette kvartalet sett i forhold til 2. kvartal 2015, fra 46 milliarder til 23 milliarder. Samlede skatteinntekter i statsregnskapet er redusert med 8,3 prosent, skriver SSB.

Statens samlede utgifter har på ett år økt kraftig, noe som har ført til et underskudd på om lag 5 milliarder kroner i løpet av årets første fire måneder.

I andre kvartal i fjor var utgiftspostene på til sammen 308 milliarder kroner, mens den på samme tid i år har økt til 333 milliarder kroner, noe som er en økning på 8 prosent.

Les også: SSB: Oljeskatten halvert første halvår

Forrige artikkelHoover og Ferguson fusjonerer
Neste artikkelNordea Markets: Venter at oljeprisen stabiliserer seg over 60 dollar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR