Norge kommer ikke til å følge oppfordringen fra OPEC om å kutte i oljeproduksjonen.

NTB

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, som mandag var vert da Algeries utenriksminister, Mourad Medelci, besøkte Oslo, sier at Norge ikke har noen forestående planer om kutt i produksjonen, slik OPEC ønsker.

– Norge gjør sine vurderinger på selvstendig grunnlag. Selvfølgelig henter vi inn konsultasjoner fra mange hold, men det er Norge alene som tar denne type beslutninger, sier Støre til NTB.
Fredag skal Organisasjonen for oljeeksporterende land (OPEC) møtes for å diskutere tiltak som kan øke oljeprisen, først og fremst kutt i produksjonen.

Algerie har for tiden formannskapet i OPEC, og oljekartellet ledes av den algeriske oljeministeren Chakib Khelil. Han oppfordrer Norge, Russland og Mexico til å redusere oljeproduksjonen i tråd med det OPEC vedtar.

Men Algeries utenriksminister Medelci sier han tviler på at Norge vil la seg instruere av OPEC.

Smertegrensen
Etter å ha nærmet seg 150 dollar fatet, er oljeprisen den siste tiden blitt halvert på grunn av den globale finanskrisen. Utenriksminister Medelci sier at prisnivået nå nærmer seg smertegrensen, og at den for Algeries del ikke bør krype under 60 til 70 dollar fatet de neste fem årene. Gjør den det, vil det få store økonomiske konsekvenser.

Også mange av de andre OPEC-landene har i sine budsjetter lagt opp til en oljepris som ikke bør være lavere enn mellom 50 og 70 dollar fatet. Verst rammet er Iran, som trenger en oljepris på 90 dollar fatet for å unngå store budsjettunderskudd.

Åpner ambassade
Medelci vil ikke spekulere i hvor mye OPEC vil kutte i produksjonen etter fredagens møte, eller om det skal skje med ett stort kutt eller gradvise kutt.

– Vi må bare fortsette å observere markedet.

Utenriksminister Medelci er på offisielt besøk i Norge i anledning av at Algerie nå åpner egen ambassade i Oslo. Det skjer nøyaktig ett år etter at Norge åpnet ambassade i Algeries hovedstad Alger.

Forrige artikkelOD-avtale for AGR
Neste artikkelRoxar-kontrakt i Malaysia

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR