Oljeproduksjonen på sokkelen viser tegn til økning etter flere års nedgang. Se utviklingen over flere år her.

Av: Torstein Schjølberg

Tall fra Oljedirektoratet viser at fjorårets årsproduksjon av olje, NGL og kondensat på norsk sokkel endte 6,4 prosent lavere enn året før. Gassproduksjonen økte med 3,1 prosent.

Totalproduksjonen for 2006 var 248,8 millioner oljeekvivalenter, som er 3,3 prosent lavere enn året før.

Det er sjette år på rad at oljeproduksjonen på sokkelen faller.

Usikre prognoser
Likevel er det en viss framgang å spore i de seneste månedene.

Gjennomsnittlig dagsproduksjon av olje de tre siste måneder var 2,42 millioner fat, og med desember som fjorårets nest beste produksjonsmåned med en dagsproduksjon på 2,45 millioner fat.

Til sammenlikning var fjorårets gjennomsnittlige dagsproduksjon 2,35 millioner fat per dag.

I sitt opprinnelige anslag for 2007 forventet Oljedirektoratet (OD) at oljeproduksjonen ville bli 2,6 millioner fat per dag. OD begrunnet anslaget med det høye aktivitetsnivået de siste årene, og at operatørene nå ventet å få effekt ut av de om lag 200 prosjektene som har vært eller er i gang. Noen av prosjektene bidrar til at nedtrappingen av felt dempes, mens andre bidrar til økt produksjon.

I januar i år foretok OD en kraftig nedjustering av forventningene, og satte det nye anslaget for oljeproduksjonen ned til 2,2 millioner fat dag.

Produksjonstallene de tre siste månedene indikerer imidlertid at fallet i oljeproduksjonen kan ha stanset opp for en periode, og at OD til en viss grad hadde grunnlag for sin opprinnelige optimisme.

I 2007 er det planlagt produksjonsoppstart på de nye oljefeltene Alvheim, Volve og Vilje. Noen mindre funn ventes også å vise igjen i produksjonstallene.

Produksjonsutvikling på norsk sokkel målt i millioner kubikkmeter oljeekvivalenter.
«Forventning 2007» reflekterer ODs opprinnelige anslag for året. Ill.: Petromedia.

Forrige artikkelKø for å bygge vindkraft
Neste artikkelSkal utrede bruk av thorium

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR