Til tross for FNs innstendige advarsler om at en sultkatastrofe nærmer seg i det sørlige Afrika, sitter verdens rike land på gjerdet.,Millioner av mennesker i land som Malawi, Zimbabwe, Mozambique og Zambia kommer snart til å ha for lite mat. Allerede nå er det kommet rapporter om at barn i Malawi dør på grunn av feilernæring og påfølgende sykdom.

I slutten av august ba FN om 570 millioner kroner i nødhjelp til Malawi for å avverge akutt hungersnød. Sulten skyldes at landet nå opplever den dårligste maishøsten på mer enn ti år. Responsen har vært elendig.

– Appellen for Malawi har gått for døve ører, sier en talskvinne for UNICEF.
Hjelpeorganisasjoner som britiske Oxfam har advart verdenssamfunnet mot nok en gang å overse tidlige advarsler, slik tilfellet var i Niger i sommer. Pengene kom ikke før fjernsynsstasjonene begynte å vise bilder av sultende barn.

Årsaken til sulten varierer fra land til land. I likhet med Malawi er det ventet svært dårlige maisavlinger i Zimbabwe, men krisen skyldes også et drastisk reformprogram som har drevet hvite gårdeiere bort og ført til at mye land ligger brakk.

Land som Mozambique, Lesotho, Swaziland og Zambia er rammet av tørke, samtidig som mange mennesker lider av hiv/aids og ikke kan arbeide på jordene som før.

Regjeringen i Zambia innrømmet nylig at landet ikke greier å stanse sulten. I mer enn halvparten av landets distrikter har avlingene vært dårligere enn ventet.

Selv oljerike Angola strever med matmangel selv om borgerkrigen tok slutt for tre år siden.
– Mange givere tror at krisen i Angola er over, men den nåværende situasjonen er minst like ødeleggende for barna som borgerkrigen, sier Rick Corsino som leder Verdens matvareprogram i Angola. (©NTB)

Forrige artikkelTalltull hos Dagens Næringsliv
Neste artikkelOmfattende søknad fra Hydro

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR