Mens Wilma rundjuler Yucatan i Mexico er en ny tropisk storm under utvikling i Karibien. Stormen har fått navnet Alpha og blir den 22 i rekken med eget navn. Alpha vil ikke ramme oljeinstallasjonene i gulfen mener meterologene.

Ett nytt værsystem er under utvikling vest sørvest av San Juan, Puero Rico lørdag. Lavtrykks-systemet har fått navent «Alpha» og medvirker til at 2005 vil bli det værste orkanåret siden målingene startet for 150 år siden melder Reuters.

For første gang siden National Hurricane Center begynte å sette navn på tropiske stormer i 1953, har man måttet begynne på nytt i alfabetet i en og samme sesong.

Alpha vil ikke ramme olje og gass installasjonene i Mexico-gulfen, men vil trolig forårsake flom og livstruende jord- og leir-ras på Haiti og den Dominikanske Republikk. På Haiti, hvor store områder er uten skog etter massiv skogshogst, er spesielt utsatt for flom og jordras. I fjor drepte orkanen Jeanne nesten 3000 mennesker i den Haitiske havnebyen Gonaives mens den (Jeanne) fremdles var en tropisk storm.


Orkanen Wilma ventes å bli liggende over Yucatan , cirka 25 kilometer sør for Cancún, i flere dager før den langsomt beveger seg i retning Florida.

Når en så kraftig storm blir liggende stille, blir nedbørsmengdene langt større enn
om den hadde passert raskt. Samtidig pisker den opp havet med massive flodbølger og
oversvømmelser som resultat.

Ifølge det amerikanske orkansenteret i Miami kan orkanen svekkes etter hvert som den beveger seg inn over land, men den er fortsatt en uvanlig farlig storm. (©NTB)

Forrige artikkelSabotasje stanser Iraks oljeeksport
Neste artikkelFuglevirusfrykt på oljeinstallasjonene i Nordsjøen

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR