Firedimensjonal seismikk har sikret StatoilHydro ny produksjon på mer enn 60 millioner fat olje på Gullfaks. Forventet utvinningsgrad er nå på over 60 prosent.

Petro.no

Gullfaks. Kart: StatoilHydro

I et foredrag på World Petroleum Congress i Madrid mandag sa Petek-sjef Reidar Helland at dette tilsvarer over ett års produksjon på feltet, og at det viser den høye treffsikkerheten 4D-seismikk gir, melder StatoilHydro.

StatoilHydro har boret 17 brønner på Gullfaks basert på resultatet fra 4D-seismikk siden midten av 1990-tallet, og sier at brønnene neppe hadde vært boret hadde det ikke vært for denne teknologien.

– I alle brønnene ble det funnet olje. Med andre ord en formidabel treffsikkerhet. Disse erfaringene viser med all mulig tydelighet hvor viktig det er å anvende ny teknologi, sier Helland.

Basert på en levetid for feltet til 2030 har StatoilHydro mål om å øke utvinningsgraden på Gullfaks helt opp til 70 prosent. For å få til dette er det imidlertid ikke nok med 4D-seismikk. Helland nevner både trykkvedlikehold med blant annet bruk av superinjektorer, alternerende vann- og gassinjeksjon, økt prosesskapasitet topside og avanserte brønnbaner.

Forrige artikkelGodtar ikke dyrere strøm for å redde miljøet
Neste artikkelKvinner stiller med handicap i arbeidslivet

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR