Internasjonalt Barentssekretariat til Kirkenes
Redaksjon
15. november 2007
Internasjonalt Barentssekretariat til Kirkenes
Redaksjon
15. november 2007

Utenriksministrene i Barentssamarbeidet har undertegnet en avtale om å legge et permanent internasjonalt sekretariat til Kirkenes., NTB

– For oss er dette en viktig politisk begivenhet at vi nå får et fast sekretariat med diplomatisk status lagt til Kirkenes. I et barentsperspektiv er det klokt å samle fokus i Kirkenes. Fra før av har vi det norske Barentssekretariatet plassert der, vi har opprettet Barentsinstituttet, og det ligger på grensen mellom Norge og Russland, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Russisk formannskap
Under ministermøtet i den finske byen Rovaniemi torsdag overtok også Russlands utenriksminister Sergej Lavrov formannskapet i Barentsrådet for to år fra sin finske kollega Ilka Kanerva.

Det er 11. gang utenriksministrene i Norge, Sverige, Finland og Russland møtes i denne sammenhengen. Selv om utenriksministrenes rolle i første rekke er å gi en politisk bekreftelse på retningen i Barentssamarbeidet ved et kort og formelt møte, mener Støre at Barentssamarbeidet byr på en nyttig møteplass.

– Det er ikke ofte at utenriksministre får anledning til å sitte sammen i tre-fire timer og diskutere åpent og fritt rundt utenrikspolitiske spørsmål slik vi gjorde onsdag kveld her i Rovaniemi, sier Støre til NTB.

Samtaler
Møtet i Rovaniemi er også første gang Støre møter sin russiske kollega Sergej Lavrov etter at StatoilHydro kom med som partner på første utbyggingstrinn av det store Shtokman-feltet i Barentshavet. De to skal igjen møtes til samtaler i Moskva i neste uke.

– Da vil vi ta en bred gjennomgang av våre bilaterale forhold og diskutere vårt samarbeid på energisektoren, miljø og atomsamarbeid. Jeg vil også ta opp spørsmålet om norsk tilgang for pelagisk fisk i Russland, som jeg håper vi skal klare å finne en løsning på, sier Støre.

Det norske Mattilsynet og Den russiske veterinærtjenesten arbeider nå med å finne løsninger etter at russerne overraskende erklærte at norsk sild og annen pelagisk fisk bare kan importeres fra et fåtall anlegg som er godkjent av veterinærtjenesten. Fristen ble opprinnelig satt til 15. oktober, men senere skjøvet fram en måned. Russerne har også varslet at de vil sende inspektører for å vurdere godkjenning av flere norske anlegg.

Tett dialog
Støre sier at han også legger opp til en tett dialog med Lavrov om generelle utenrikspolitiske spørsmål og diskutere hvordan myndighetene kan legge til rette for Shtokman-samarbeidet mellom selskapene StatoilHydro og Gazprom.

– Selskapene må selvsagt stå for sine beslutninger, men vi som myndigheter vil også være tilretteleggere for dette samarbeidet. Shtokman-avtalen åpner nye perspektiver for det norsk-russiske samarbeidet, noe som også ble understreket av Stoltenberg og Putin da avtalen ble offentliggjort. I Moskva får vi muligheten til å diskutere hva dette får å si for vårt bilaterale forhold, sier Støre.

Stimulans
Han ser på Shtokman-avtalen som en mulig stimulans for det norske forslaget om å opprette en felles industriell samarbeidssone på grensen mellom Norge og Russland.

– Jeg har med dette forslaget forsøkt å tegne en høyere himmel over hva vi kan forvente oss over tid. Så får man fylle denne visjonen med innhold nedenfra, med konkrete prosjekter. I denne sammenhengen kan Shtokman-utbyggingen være et stort prosjekt som kan være en stimulans for denne visjonen, sier Støre til NTB.