Alle organisasjonene i arbeidslivet sier ja til et nytt forsøk på samarbeid om å få ned sykefraværet. Regjeringens krav er en reduksjon på 2,5 milliarder kroner i statens utgifter.

NTB

Finn Bergesen jr. blir
med i samarbeidet.
(Foto: NHO)

På seks uker skal organisasjonenes ledere og regjeringens fremste representanter finne tiltak for å oppnå det de ikke har klart på fem år: Lavere sykefravær og reduksjon i statens utgifter til sykelønn. Samarbeidet skal skje på grunnlag av avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).

Partene i det nyutnevnte IA-utvalget møttes hos statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tirsdag formiddag. Fra regjeringen møtte også arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap). Ellers deltok lederne i de hovedorganisasjonene som er med i IA-avtalen: NHO, LO, KS, YS, Unio, HSH, NAVO og Akademikerne.

NHO deltar
Det knyttet seg størst spenning til hva NHO-leder Finn Bergesen jr. ville gjøre. Han gjorde det tirsdag morgen klart at han ikke var interessert i et samarbeid hvis forutsetningen var at arbeidsgiverne måtte betale deler av sykelønnen, slik regjeringen har foreslått. Dette ville redusert statens utgifter til sykelønn med 2,5 milliarder kroner.

Etter møtet ble det klart at NHO deltar i samarbeidet.

– Jeg deltar på grunnlag av tre ting: Avtalen skal være på IA-avtalens grunn, det skal være en reell dialog og det skal ikke være noen bindinger på eventuelle forslag, sier NHO-sjef Finn Bergesen jr. etter møtet.

Reduserte utgifter
Statsminister Jens Stoltenberg understreker at forslag til alternative løsninger skal sikre tilsvarende reduksjon i sykefraværet og reduksjon i statens kostnader til sykepenger innenfor folketrygdens rammer.

Lederne i arbeidslivet sier at det ikke er deres jobb å skaffe regjeringen inndekning i statsbudsjettet.

– Nye virkemidler må det være enighet blant alle parter om, sier LO-leder Gerd-Liv Valla.

Jens Stoltenberg understreker at IA-avtalen bryter sammen dersom de tre avtalepartene ikke blir enige om tiltak.

– Da står vi på vårt opprinnelige forslag, sier han.

Forrige artikkelOljen i Arktis kan skape konflikt
Neste artikkelFår klarsignal for flytende vindmølle

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR